Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ethiekonderwijs

Het merendeel van het onderwijs binnen IQ healthcare ligt op het terrein van de
ethiek, filosofie en geschiedenis van de geneeskunde en wordt verzorgd door de
sectie Ethiek.

Missie

De sectie Ethiek draagt bij aan de kwaliteit van de zorg door onderwijs en
scholing vanuit ethisch perspectief aan studenten, professionele zorgverleners en onderzoekers. Binnen dit ethisch perspectief vormen humaniteit, integriteit en bewogenheid kernwaarden.

Visie

Kwalitatief goede zorg is zorg die - naast andere criteria zoals evidence based en veiligheid - ethisch verantwoord is. In een ethisch verantwoorde zorg zijn zorgverleners in staat verantwoording voor hun handelen te nemen ten overstaan van de patiënt en diens naasten, medezorgverleners, de zorginstelling, de beroepsgroep, en ten opzichte van maatschappelijk bepaalde normatieve uitgangspunten en regels. Ons onderwijs zet in op het herkennen, analyseren en (zo mogelijk) oplossen van moreel problematische kanten van het medisch handelen. Het onderwijs sluit aan bij de belevingswereld van studenten en zorgverleners en stimuleert een actieve participatie.

Expertise

De sectie Ethiek verzorgt onderwijs op alle terreinen van de medische ethiek. Evert van Leeuwen (Principal Lecturer), Norbert Steinkamp (Junior Principal Lecturer), Simone van der Burg en Wilma Göttgens beschikken over een bijzondere expertise op de volgende gebieden:

  • Beslissingen rondom het levenseinde (EvL, NS)
  • Farmaceutische ethiek en professionaliteit (WG)
  • Filosofie van de geneeskunde (EvL)
  • Identiteit, levensbeschouwing en zorg
  • Keuzen in de zorg (EvL)
  • Klinische ethiek (NS)
  • Moreel beraad (NS)
  • Nieuwe medische technieken (SvdB, NS)
  • Onderzoeksethiek (EvL, NS)
  • Organisatieethiek
  • Ouderdom, eindigheid en dood
  • Palliatieve zorgverlening (EvL)
  • Techniekfilosofie (SvdB)
  • Voortplantingsgeneeskunde en genetica (EvL, NS)

Dr. Elisa Garcia verzorgt als postdoc mede het onderwijs.

De coordinatie van onderwijs en nascholing wordt ondersteund door Gerdie van Uden-Peters, senior secretaresse.

Onderwijs Radboudumc

De sectie Ethiek levert een belangrijke bijdrage aan de basiscurricula geneeskunde, biomedische wetenschappen en tandheelkunde van het Radboudumc. In het bachelor-programma Geneeskunde participeert zij met name in de lijn Medisch-professionele vorming (MPV). Zij coördineert de keuzeblokken Gezondheidszorg, Levensbeschouwing en Cultuur (KMG2), Geneeskunde in Filosofisch Perspectief (KMG5), Utopisme (KMG6), Keuzen in de Zorg (KVZ3) en Omgaan met de Dood (KVZ10). In het master-programma geneeskunde verzorgt zij moreel beraad en onderwijs in integriteit in het coschap Ouderenzorg en Huisartsgeneeskunde (CKO7). In het bachelor-programma Biomedische Wetenschappen participeert zij in de lijn onderzoeksmethodologie (OM) en coördineert zij het kernblok Ethiek en Filosofie van de Biomedische Wetenschappen (OMB5). In het curriculum Tandheelkunde doceert zij in diverse blokken in zowel de bachelor- als de masterfase ethische aspecten van het tandheelkundig handelen.


Scholing van professionals

Nationaal

  • De postacademische beroepsopleiding Ethiek in de zorgsector is bestemd voor
    zorgprofessionals met een HBO- of academische opleiding en omvat drie modulen: Ethische vragen rond begin en einde van het leven, Zorg en kwaliteit van leven bij chronische aandoeningen en Ethische vragen in beleid en management van de gezondheidszorg. De Nederlandse Vereniging voor Bio-ethiek heeft Ethiek in de Zorgsector in 2012 onderscheiden met haar driejaarlijkse prijs voor die activiteit die naar haar oordeel het meest betekent voor de ontwikkeling van de bio-ethiek en de ethische discussie in Nederland bij uitstek stimuleert. Lees het juryrapport. U kunt zich digitaal inschrijven

             EidZ

  • De cursus Ethiek in de Huisartspraktijk behelst ethische aspecten van persoonlijke, continue en rechtvaardige zorgverlening, zorg in multicultureel perspectief en van palliatieve zorgverlening.
  • Het Prudentiaproject is een initiatief van het Radboudumc en wordt
    gerealiseerd in samenwerking met 14 andere ziekenhuizen, met Reliëf en Zorgethiek.nu. Het stimuleert ziekenhuizen om zich met een heldere identiteit te
    profileren en om een instellingscultuur te bevorderen waarin  medewerkers en beleidsverantwoordelijken op een vruchtbare wijze kunnen omgaan met morele vragen in de praktijk. Prudentia verzorgt jaarlijks een landelijke conferentie en een daarop gebaseerde publicatie.
  • Leden van de sectie verzorgen regelmatig onderdelen van het PAO Heyendael in samenwerking met klinische afdelingen.
  • Vervolgopleidingen waarin de sectie Ethiek participeert:         
    - Nijmeegse opleiding tot huisarts en specialist ouderengeneeskunde       
    - Andere medisch-specialistische opleidingen         
    - Vervolgopleidingen voor verpleegkundigen en paramedici aan de Zorgacademie van het Radboudumc en de Hogeschool Arnhem Nijmegen
    (HAN).
  • In de KNMP vervolgopleiding van het Specialisme Openbaar Apotheker wordt aan de hand van dilemma's uit de praktijk aandacht besteed aan attitudevorming, kennis en vaardigheden bij het omgaan met ethische vraagstukken.
  • Voor het postacademisch onderwijs en de herregistratie voor apothekers is een tweedaagse training ontwikkeld waarin dieper wordt ingegaan op het analyseren van ethische dilemma's en de waarden die daaraan ten grondslag liggen.

Internationaal

  • De post-initiële opleiding Erasmus Mundus Master of Bioethics (EMMB) wordt georganiseerd door de Katholieke Universiteit Leuven, de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit van Padua. Het programma bestaat uit  60 ECTS. De Radboud Universiteit Nijmegen heeft de Internationaliseringsprijs 2012 toegekend aan de EMMB. De sectie medische ethiek verzorgt in Nijmegen vier courses:
    - Ethics of palliative care         
    - Human genetics and medical technology         
    - Lecture series in bioethics 'Ethics of Dementia Care'         
    - Bioethics training
  • De advanced bioethics courses 'Suffering, death and palliative care' en  'Responsible Innovation and Human Genomics, ethical opportunities and threats' zijn gekoppeld aan de EMMB en bestemd voor professionals in de palliatieve zorgverlening en onderzoekers op het terrein van nieuwe medische technieken.
  • De internationale Bioethics Intensive Course wordt jaarlijks gehouden in Udine (Italië) in het kader van het Erasmus Intensive Programme. Zij stelt verschillen in ethische benadering aan de orde in de landen van Europa, Latijns Amerika en de Verenigde Staten. Deelname is op uitnodiging, voor informatie kunt u contact opnemen met Evert van Leeuwen of Gerdie van Uden.

Overig

In het 6e jaar van het curriculum Farmaceutische Wetenschappen van de RUG wordt het thema Professionaliteit en farmaceutische ethiek verzorgd binnen het blok Ethiek en Regelgeving. Professionele oordeelsvorming en ethisch verantwoord handelen in
de apotheek staan centraal.

Voor meer informatie over geplande activiteiten vanuit de sectie ethiek verwijzen wij u naar de agenda van IQ healthcare.