Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Promotie Eline de Heus

Lagere overlevingskans met zeldzame vorm van kanker

Op 29 februari a.s. om 12.30 u verdedigt Eline de Heus haar proefschrift 'Rare versus common cancers in the Netherlands' in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen. 

Promotors zijn prof. dr. M.A.W. Merkx en prof. dr. C.M.L. van Herpen. Copromotors zijn dr. S.F.A. Duijts (IKNL) en dr. J.M. van der Zwan (Seeder de Boer).

Één op de vijf patiënten krijgt te maken met een zeldzame vorm van kanker. Patiënten met een zeldzame kanker hebben gemiddeld een lagere overleving en rapporteren een lagere kwaliteit van leven dan patiënten met een veelvoorkomende vorm van kanker. Dit komt onder andere door vertraagde of verkeerde diagnose en een gebrek aan behandelopties, expertise en informatie.

Het doel van dit proefschrift van Eline de Heus was om inzicht te geven in de verschillen en overeenkomsten tussen zeldzame en veelvoorkomende kankers, zowel vanuit epidemiologisch perspectief als vanuit psycho-oncologisch perspectief.

Er zijn epidemiologische verschillen tussen zeldzame en veelvoorkomende kankers: de totale vijfjaarsoverleving in 2010-2019 was slechter voor zeldzame kankers (52,0%) dan voor veelvoorkomende kankers (68,7%). Daarnaast staan patiënten met een zeldzame vorm van kanker voor unieke uitdagingen tijdens hun ziekteproces, waaronder een complex diagnosetraject, gebrek aan informatie, onvervulde zorgbehoeften en meer negatieve zorgervaringen dan patiënten met een vorm van veelvoorkomende kanker. Patiënten met zeldzame kanker voelen zich vaak eenzaam door een gebrek aan informatie en ondersteuning en de diagnose heeft een grote impact op hun kwaliteit van leven. Bestaande ongelijkheden tussen zeldzame en veelvoorkomende vormen van kanker moeten aangepakt worden door financiering, gericht beleid op te stellen, het vergroten van de bekendheid van zeldzame kankers en het verbeteren van de medische opleiding op het gebied van zeldzame kankers.

Eline de Heus behaalde in 2018 haar Masterdiploma Nutrition and Health aan de Wageningen Universiteit. Daarna werkte zij als junior onderzoeken binnen het team ‘Zeldzame kanker’ bij het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). In 2020 startte zij met haar promotieonderzoek bij IKNL in samenwerking met het Radboudumc. Momenteel is zij werkzaam als onderzoeker bij IKNL. 

Livestream aula: livestream


< terug naar het overzicht