Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Promotie Luc Hagenaars

Betaalbare zorg door minder bureaucratie en meer preventie

‘Minder bureaucratie’ en ‘meer preventie’ zijn populaire beleidsstrategieën om de zorg betaalbaar te houden, maar dit beleid komt onvoldoende van de grond. In dit proefschrift is onderzocht hoe dit komt. Uit het onderzoek naar ‘minder bureaucratie’ blijkt dat een systeemperspectief nodig is doordat er bij administratieve processen sprake is van interactie tussen zorgprofessionals, zorginstellingen, zorgfinanciers en beleidsinstanties. Type zorgstelsels lijken een rol te spelen omdat landen met meerdere zorgfinanciers hogere administratieve kosten kennen dan landen met één zorgfinancier. Verder is ordentelijke data governance een randvoorwaarde om administratie te verminderen.

De ‘suikertaks’ is onderzocht om te begrijpen hoe effectief preventiebeleid kan worden ingevoerd. Een ‘frisdranktaks’ blijkt uitvoerbaar, maar het lukt overheden niet goed om méér ongezonde voeding te belasten. Waar een frisdranktaks werd ingevoerd was vaak een stevige lobby aanwezig, die zich niet exclusief richtte op obesitas. De taks werd geframed als oplossing voor andere problemen, zoals geldgebrek voor kinderdagopvang in Philadelphia. Dit lijkt paradoxaal maar is het niet, omdat veel preventiebeleid in beleidsarena’s wordt gemaakt waar gezondheid niet centraal staat.

Promotiedetails: op 25 juni 2021 om 10.30 u precies verdedigt Luc Hagenaars, MSc zijn proefschrift 'Reducing paper and sugar for fiscally sustainable healthcare systems'. De promotie vindt plaats in de Academiezaal in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen. Promotoren zijn prof. dr. P.P.T. Jeurissen en prof. dr. N.S. Klazinga. Volg de promotie via deze livestream.

 

 

 

 

 

< terug naar het overzicht