Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Promotie Marieke Spijk-de Jonge

Patiëntgericht en ziekteactiviteit gestuurd behandelen van Reumatoïde Artritis

Reumatoïde artritis (RA) is een chronische ontstekingsziekte die vooral de gewrichten aantast. Een aanhoudend actieve ziekte kan onomkeerbare schade aan de gewrichten veroorzaken. RA verstoort het dagelijks leven van patiënten vanwege pijn, vermoeidheid en functionele beperkingen. Om gewrichtsschade en functionele beperkingen te voorkomen, adviseren richtlijnen een ziekteactiviteit-gestuurde behandeling van RA. Dit betekent dat de ziekteactiviteit onder een bepaalde drempel moet worden gehouden, door deze regelmatig te meten en de behandeling te intensiveren als de ziekteactiviteit te hoog is.

Veel patiënten weten niet goed hoe je ziekteactiviteit meet en wat de gevolgen zijn van hoge ziekteactiviteit op lange termijn. In dit proefschrift is daarom informatiemateriaal over ziekteactiviteit-gestuurd behandelen ontwikkeld voor patiënten. Daarnaast is er een vragenlijst ontwikkeld die het behandelteam laat zien of een patiënt over dit soort belangrijke onderwerpen patiënteninformatie nodig heeft. Goede, gerichte patiënteninformatie helpt het behandelteam en de patiënt om samen behandelkeuzes maken die het beste zijn voor de situatie en voorkeuren van die patiënt.

Op 23 april 2021 om 10.30 u precies verdedigt Marieke Spijk-de Jonge, MSc haar proefschrift 'Patient centered and disease activity based management of Rheumatoid Arthritis'. De promotie vindt plaats in de Academiezaal in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen. Promotoren zijn prof. dr. P.L.C.M. van Riel, prof. dr. M.E.J.L. Hulscher, prof. dr. M.A.F.J. van de Laar. Co-promotor is dr. A.M.P. Huis. Volg de promotie via deze livestream: www.ru.nl/aula/livestream

 

Illustratie proefschrift: Kira van Landschoot

< terug naar het overzicht