Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Promotie Roel van Oorsouw

Leefwerelddimensies en de waarde van fysiotherapie tijdens en na intensive care-opname

Patiënten die kritiek ziek zijn en opgenomen op een Intensive Care (IC) lopen het risico op deconditionering. Ze kunnen cognitieve, psychische en fysieke beperkingen ontwikkelen die vaak tot lang na ontslag van de IC blijven bestaan. Fysiotherapeuten streven ernaar deze deconditionering te voorkomen en te verminderen door vroegmobilisatie en behandeling van langdurige fysieke beperkingen in IC-revalidatie. Om de waarde van fysiotherapie voor deze patiënten beter te begrijpen bestudeerden we de setting vanuit het eerstepersoonsperspectief. Hierbij is gebruik gemaakt van empirisch fenomenologische onderzoeksmethoden. Door het zichtbaar maken van leefwerelddimensies, kunnen fysiotherapeuten nu zaken ‘zien’ waar ze eerder geen aandacht voor hadden. Wanneer zorgprofessionals de beschrijvingen van het patiënten-perspectief lezen, kunnen ze zich wellicht beter inleven, wat kan leiden tot persoonsgerichte revalidatiezorg en betere patiëntervaringen.

Op dinsdag 12 december om 14:30 uur verdedigt Roel van Oorsouw zijn proefschrift 'Embodied Recovery - Exploring lifeworld dimensions and the value of physiotherapy in the intensive care unit and beyond'.

Promotor is prof. dr. P.J. van der Wees. Copromotors zijn dr. N.H.G. Koenders, dr. M.H.W.A. van den Boogaard, dr. A.J.M. Oerlemans.

Roel van Oorsouw (1987) studeerde in 2008 af als fysiotherapeut. Hij werkte als ziekenhuisfysiotherapeut in het Anna Ziekenhuis, en sinds 2016 in het Radboudumc. In 2019 startte Roel een PhD-traject gericht op het optimaliseren van de kwaliteit van fysiotherapeutische zorg voor kritiek zieke patiënten. Roel zal zijn klinische werk continueren en combineren met onderzoeksprojecten en onderwijsactiviteiten.

Livestream aula: livestream

Voor meer informatie over de locatie, zie de website van de Radbouduniversiteit.

< terug naar het overzicht