
Aanmelden voor onze nieuwsbrief
Patiëntervaringen 2.0
Persoonlijke ervaringen met de gezondheidszorg zijn waardevol voor iedereen die in de zorg werkt. Ook ik ondervond dat de afgelopen maanden. In juni viel mijn vader en moest na een korte ziekenhuisperiode revalideren in een verpleeghuis. Ondanks het feit dat ik twintig jaar geleden een proefschrift schreef over het belang van geïnformeerde patiënten op een gezondheidsmarkt, nam ik klakkeloos het advies van de transferverpleegkundige over om mijn vader naar verpleeghuis St Elsewhere over te plaatsen. Het was een nieuw gebouw, onderdeel van een groot concern waar ik nog opdrachten voor had gedaan, dus was het vast wel goed. Twee weken later wist ik wel beter. Een zeer onvriendelijke specialist ouderengeneeskunde, onhandige verzorgenden die mijn vader een keer 45 minuten op de wc lieten zitten zodat ie kruipend naar zijn bed moest. Een organisatie die zich staande hield met protocollen maar het doel daarvan uit het oog verloor. Mijn vader wist niet hoe snel hij daar weg moest gaan en herstelde thuis snel met goede verpleging en verzorging.
Tripadvisor
Tegelijkertijd was ik mij voor een onderzoek aan het verdiepen in Zorgkaartnederland.nl, de belangrijkste ratingsite van Nederland voor de zorg met bijna een miljoen bezoeken per maand en 4000 nieuwe reviews. Dit soort sociale media waarbij de gebruikers mede-creator zijn, zijn voor de gezondheidszorg een nog onbekend maar groeiend fenomeen. We kennen allemaal Tripadvisor en Iens maar voor de zorg vinden we het nog wat eng. 'Dat zijn toch allemaal extreme reacties' hoor je vaak. IQ healthcare onderzoekt of de informatie van deze vaak openbare media van betekenis kan zijn voor de zorg. Bijvoorbeeld voor de Inspectie bij haar toezicht. Of voor instellingen bij het vormgeven van hun kwaliteitsbeleid. Onderzoek toont aan dat de waarderingen die patiënten op sites geven vaak, voor velen verassend, behoorlijk gecorreleerd zijn aan ' harde' uitkomsten zoals sterfte, complicaties of patiëntervaringen. Dat moet wel wat te betekenen hebben. Maar wat?
Confronterend
Toen mijn vader weer veilig thuis was, stelde ik mijn broer en zussen voor een klacht in te dienen. Een organisatie moet kunnen leren en daarvoor hebben ze feedback nodig. Klachten kunnen daar een belangrijke bron voor zijn. Maar dat ging niet zo maar. Ik werd door mijn familie teruggefloten want 'dat was zo confronterend' en 'misschien komt ie daar nog wel weer terug'. Ik stelde een compromis voor: een waardering op Zorgkaartnederland. Ze kenden het niet en vonden het daarom misschien wel goed.
Vieren
Daar aangekomen schrok ik: veel negatieve reviews over dit verpleeghuis en een gemiddeld cijfer van een 6. Dat is niet best aangezien uit alle onderzoeken blijkt dat mensen meestal een 7 of hoger geven. Er waren hier dan ook veel vieren. Een paar citaten: 'Bedlegerige patiënten liggen regelmatig een half uur tot een uur te wachten tot ze op de po geholpen worden. Voor iemand die echt moet, een marteling. Sommige verplegenden zijn dan toch nog boos op de patiënt en zetten de bel uit zonder te helpen.' 'Afspraken maken is niet te doen. We hebben de arts al zes weken niet gesproken. We weten niet waar we aan toe zijn. Het plan van aanpak voor wat betreft de behandeling is nog niet besproken.' Ik nam mij voor nooit meer zonder deze informatiebron de zorgpaden te bewandelen….
Luisteren
Vorige week is mijn moeder gevallen en heeft haar heup gebroken. Deze week moest ze na een paar dagen ziekenhuis naar een reactiveringsafdeling. Gerijpt door de ervaring analyseerde ik het aanbod van de transverpleegkundigen op Zorgkaartnederland en kon haar tevreden mijn zegen geven na het lezen van de positieve reviews. En als ze er weer weggaat, zal ik uiteraard haar ervaringen op deze site met de wereld delen. Hopelijk gaan instellingen en zorgverleners ook naar deze verhalen luisteren. Er valt namelijk nog zo veel te leren.
Dr. Tijn Kool
Senior onderzoeker
- Blog
- Het paard achter de wagen spannen
- Dé kwaliteit bestaat niet
- Continuïteit van zorg en spoed gaat niet altijd goed
- Gevangen in het RCTweb van de evidence spin
- A giant leap for mankind
- Empowerment: wat beleidsmakers zeggen, proberen onderzoekers te meten
- Patiëntgerichtheid in het ziekenhuis
- Medicalisering
- Ergotherapie aan huis bij dementie: effectieve en efficiënte persoonsgerichte zorg
- Amerikaanse belangstelling
- Alles is complex
- Palliative care 2020:towards integration of palliative care in an age-friendly EU, 15 October 2014 Brussels
- Zonder patiënt is het zorgteam niet compleet en kunnen we niet scoren
- Economisch verantwoorde zorginnovatie in de paramedische sector: een utopie?
- Betaalbare topzorg?
- Van 'group-based medicine' naar 'person-based medicine'
- Zet Palliatieve Zorg op de kaart!
- Toepassing van patiënt-gerapporteerde uitkomsten in de zorg
- Identiteit
- Taakherschikking vraagt om vertrouwen
- Patiëntervaringen 2.0
- Patiënt aan het roer of toch het geld?
- Keuzehulpen – u vindt ze op www.kiesbeter.nl
- Patiëntenautonomie
- Prestaties langs de meetlat, maar welke?
- Dit nooit meer!
- De zorg is ziek: diagnose onbeheerste groei!
- Waardigheid,sleutelwoord in effectieve hulpverlening
- Een bezoek aan de spoedeisende hulp
- Waar gaat dat heen met het kostenprobleem?
- Huidig zorgsysteem lokt overconsumptie uit
- De waarde van gelijke zorg
- Goede zorg is meer dan bewezen zorg, maar is EBP daarmee een illusie?
- “Kabinet, leg uit hoe je tot je coronamaatregelen komt”
- John Snow. Over de cholera en een bijzondere Londense arts (1813-1858)
- Het virus en de graphic novel
- Beri-beri: een bijzondere ziekte in veel gedaantes
- Schat der gesondheyt
- Het weerwolfsyndroom of hypertrichose
- Hysterie: over een gestorven ziekte
- Het Zanderinstituut te Rotterdam
- Van staarsteken tot intra-oculaire kunstlens
- Dichter bij de dood via strips
- Over Indische spruw of ‘aphtae tropicae’
- Boeken
- Rapporten
- Tools
- Conferenties
- Proefschriften