Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Waar gaat dat heen met het kostenprobleem?

De laatste maanden is het spannend in de media. Welke partij krijgt de zwarte piet wat betreft de uit de pan rijzende zorgkosten? Artsen die onnodige operaties verrichten omdat juist omzet geld in het laatje brengt? Patiënten waarvan zelfs sommige ethici zeggen dat ze grenzenloos zijn in hun behoeften aan zorg? Instellingen die belachelijke, soms eenvoudigweg frauduleuze declaraties indienen? Lager opgeleiden, die veel meer geld kosten aan zorg dan hoger opgeleiden, maar minder betalen? Dan kun je nog denken aan de farmaceutische industrie, die ziekten bijna lijkt te bedenken om afzet voor medicijnen te creëren. Aan de verspilling bij het gebruik van verbandmiddelen in de thuiszorg . Aan deprijzige Da Vinci robot, waarvan niet duidelijk is of die nou enig verschil maakt, maar die wel geliefd is, want innovatief. Je kunt ook denken aan de salarissen van bestuurders in de zorg. Wanneer ben je een salaris van drie ton per jaar echt waard?

Als er een aantal kandidaten zijn voor de zwarte piet, dan is er ook logischerwijs minstens een partij de pineut. Wie zou dat zijn? Mijn gedachten gaan naar de obese, rokende lager opgeleide die 's avonds niet van de bank afkomt, die gemiddeld 6 tot 7 jaar korter leeft dan anderen en 17 jaar langer in ongezonde toestand.

Het Centrum voor Ethiek en Gezondheid heeft als open discussievraag op zijn site staan: Moeten mensen die onveilige seks hebben, roken, een ongezond dieet volgen, te hard werken, drinken, teveel zitten en te weinig bewegen of een andere risicovolle leefstijl volgen een hogere verzekeringspremie betalen? Mijn antwoord is als volgt. Lage opleiding leidt wellicht tot slechtere leefstijl die leidt tot slechtere gezondheid. Maar hóe leidt lagere opleiding tot slechtere leefstijl? Misschien doordat een lagere opleiding ook een lager salaris betekent en een lager salaris betekent: geen boeken kunnen kopen over gezonde leefstijl, geen geld hebben voor sport of dans, geen geld hebben voor lekker én gezond eten, geen geld hebben voor andere pretjes dan junkfoood. Als je dan ook nog een hogere verzekeringspremie laat betalen, versterk je dit oorzaak-gevolg proces. Niet slim.

Carla Bal, Onderwijscoördinator en docent

< terug naar het overzicht