Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Verpleegkundig leiderschap

Goed voor je patiënt, jezelf, je team en je organisatie

Op 17 augustus 2017 is het Nederlands standaardwerk over verpleegkundige leiderschap verschenen.

Verpleegkundigen zijn van cruciaal belang voor het leveren van kwalitatief hoogstaande zorg. Door het tonen van leiderschap hebben zij invloed op kwaliteit, veiligheid, effectiviteit en persoonsgerichtheid van zorg. Immers verpleegkundigen hebben invloed op belangrijke uitkomstmaten, zoals minder ondervoeding, infecties, pijn, angst en meer participatie, therapietrouw en zelfmanagement.  Verpleegkundigen hebben invloed op hun eigen ontwikkeling en professionaliteit maar ook op die van studenten en collega’s in hun team of de organisatie.

De redactie van dit boek, waaronder drie collega's uit het Radboudumc, IQ healthcare, nodigt verpleegkundigen uit om zelf het thema verpleegkundig leiderschap te verkennen en eigen te maken. Zij stellen in dit boek tussendoor veel vragen, laten reflecteren op eigen praktijksituaties of geven korte opdrachten over leiderschap. Want leiderschap is net als verpleegkunde een 'practice', met andere woorden, je moet het doen, oefenen, leren en proberen.

Dit boek is bedoeld voor alle ambitieuze verpleegkundigen die zich in uiteenlopende rollen en functies bezighouden met de professionalisering van hun vak en de functie van aanjager vervullen. Meer specifiek gaat het om: verpleegkundigen die een programma volgen tot verpleegkundig leider, verpleegkundige adviesraden, verpleegkundig specialisten in opleiding, studenten in de laatste fase van de bachelor opleiding.

Redactie en auteurs: Hester Vermeulen, Monique van Dijk, Maud Heinen, Gerda Holleman, Anita Huis, Erwin Ista, Pieterbas Lalleman, Catharina van Oostveen en Marjolein Schouten

Ga naar de website van de uitgever.