Vacinatiegraad griep licht gedaald

De vaccinatiegraad bij risicogroepen is in het afgelopen griepseizoen licht gedaald. Dit blijkt uit onderzoek van IQ healthcare in opdracht van het RIVM. In 2011 heeft 65,7 procent van de risicogroepen zich laten vaccineren ten opzichte van 68,9 procent in 2010.

De daling is vooral zichtbaar in de leeftijdsgroep van 60 tot 65 jaar: van 63,2 procent in 2010 naar 56,2 procent in 2011. Voor de mensen van 60 tot 65 jaar die alleen worden uitgenodigd vanwege hun leeftijd - en niet vanwege een medische indicatie - is de daling het sterkst: van 52,1 procent in 2010 naar 43,6 procent in 2011.

Vanwege leeftijd, ziekte, medicijngebruik of chronische aandoeningen als diabetes, hart- en vaatproblemen, nierziekten en luchtwegaandoeningen loopt ongeveer een derde van alle Nederlanders risico op ernstige gevolgen van de griep. Deze mensen ontvangen jaarlijks een uitnodiging voor een gratis griepprik in het kader van het Nationaal Programma Grieppreventie.

Uit het onderzoek blijkt dat de vaccinatiegraad verschilt tussen de diverse groepen met een verhoogd risico. Mensen met diabetes mellitus laten zich het meest vaccineren (78,7 procent), gevolgd door mensen met hart- en vaataandoeningen (77,1 procent) en mensen met longaandoeningen (69,8 procent). Van de doelgroep met een leeftijdsindicatie (60 jaar of ouder) werd 71,3 procent gevaccineerd. Wanneer mensen tot meerdere risicogroepen tegelijk behoorden (de zogenaamde multimorbiditeit) was de vaccinatiegraad hoger dan wanneer mensen 'slechts' één indicatie hadden (respectievelijk 78,1 procent versus 55,7 procent).

Onderzoeksgegevens
Voor het onderzoek zijn bijna 260.000 patiëntgegevens van 68 huisartsenpraktijken geanalyseerd op de omvang en de vaccinatiegraad van de totale doelgroep en de specifieke doelgroepen. De deelnemende huisartsenpraktijken maken deel uit van het Landelijke InformatieNetwerk Huisartsenzorg (LINH). LINH is een samenwerkingsverband van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) en het Scientific Institute for Quality of Healthcare (IQ healthcare) van het UMC St Radboud. Het LINH registreert gegevens over het huisartsgeneeskundig handelen.

Download volledig rapport of download verkorte versie

Voor meer informatie over de griep: www.rivm.nl/griepprik


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht