Promotie Ine Borghans: Kortere opnameduur in Nederlandse ziekenhuizen

borghans proefschrift

Ziekenhuizen verschillen aanzienlijk in opnameduur. Om de opnameduur te verkorten, is het belangrijk dat het zorgproces optimaal is ingericht. Dat houdt vooral in: voorkomen van onnodige wachttijden en goede samenwerking en communicatie tussen zorgverleners onderling en tussen zorgverleners en patiënt. Bovendien moet de ziekenhuiszorg goed aansluiten naar vervolginstellingen of thuiszorg.

Daarnaast is de kwaliteit en veiligheid van de verleende zorg van groot belang, zodat het herstel optimaal verloopt en er zo min mogelijk complicaties - met als gevolg: langere opnameduur - optreden.

Werken aan kortere opnameduur betekent dus vooral: werken aan betere kwaliteit en veiligheid van de zorg. Ine Borghans laat in haar onderzoek zien in welke mate er nog opnameduurverkorting mogelijk is in Nederlandse ziekenhuizen, op welke wijze professionals de opnameduur verkorten en hoe de patiënttevredenheid is bij kortere opnameduur.

Op woensdag 12 december verdedigde Ine Borghans haar proefschrift 'Reducing hospital length of stay - by improving quality and safety of care?' aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Promotor: Prof.dr. Gert. Westert, copromotor: Dr. Tijn Kool.

Ine Borghans (Geleen, 1962) studeerde Gezondheidswetenschappen in Maastricht. Ze verrichtte bovenstaand onderzoek op de afdeling IQ healthcare van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut. Ze is werkzaam als adviseur bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht