Promotie Mirjam Tromp: Verbeteren van de zorg voor patiënten met sepsis

Mirjam Tromp

Bij een ernstige infectie kan bloedvergiftiging (sepsis) optreden. Sepsis is een veelvoorkomende, ernstige aandoening: er overlijden meer mensen aan sepsis dan aan borst-, darm- en longkanker tezamen. MirjamTromp deed onderzoek naar het verbeteren van de preventie, diagnostiek en behandeling van sepsis. Naast het beter naleven van de handhygiënerichtlijnen door zowel verpleegkundigen als artsen heeft de implementatie van 'sepsisbundels' - bestaande uit diagnostische en therapeutische handelingen - geleid tot aantoonbare verbetering van sepsisdiagnostiek en -behandeling. Echter, wanneer je de resultaten in Nederland vergelijkt met die van de rest van de wereld, dan valt er ook in Nederland nog veel te verbeteren. Tevens toont Tromp aan dat patiënten met sepsis sneller herkend en behandeld worden als verpleegkundigen een grotere rol en verantwoordelijkheid krijgen in de screening en het uitvoeren van de sepsisdiagnostiek. Deze handelswijze in het UMC St Radboud is uniek in Nederland.

Op vrijdag 14 december verdedigde Mirjam Tromp haar proefschrift Improving the care for patients with sepsis. Prevention, diagnosis and treatment' aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Promotor: Prof.dr. Theo van Achterberg, copromotor: Marlies Hulscher

Mirjam Tromp (Doetinchem, 1976) voltooide in 2000 de opleiding HBO-Verpleegkunde en in 2004 de masteropleiding Advanced Nursing Practice. Als verpleegkundig specialist op de afdeling Algemeen Interne Geneeskunde van het UMC St Radboud heeft ze als aandachtsgebied de zorg voor patiënten met infectieziekten. Bovenstaand onderzoek valt onder het onderzoeksinstituut Nijmegen Institute for Infection, Inflammation, and Immunity (N4i) van het UMC St Radboud en is uitgevoerd in samenwerking met de afdeling IQ healthcare.


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht