5 Februari start lezingen dementie: Ethische problemen in de zorg voor mensen met dementie

In deze serie lezingen zullen we aandacht besteden aan een aantal ethische problemen in de zorg voor mensen met dementie die verband houden met medische, verpleegkundige, psychologische, sociale en familiale dimensies van de zorg.

De meeste mensen met dementie lijden aan de ziekte van Alzheimer. Het aantal patiënten met deze ziekte zal wereldwijd naar verwachting stijgen van 37 miljoen nu naar 70 miljoen in het jaar 2030. Bovendien zullen patiënten langer leven met de ziekte van Alzheimer -met een relatief goede kwaliteit van leven - omdat diagnostische faciliteiten en innovaties in toenemende mate toegankelijk zijn.

Er is een direct verband tussen de kenmerken van dementie en het aantal patiënten enerzijds en medische, verpleegkundige, psychosociale en familiale problemen anderzijds. Dementie heeft ver reikende consequenties voor patiënten, zorgverleners, mantelzorgers en de maatschappij als geheel. 

Deze lezingen zijn in het bijzonder interessant voor diegenen die werkzaam zijn in de zorg voor mensen met dementie zoals geriaters, verpleeghuisartsen, verpleegkundigen, psychologen en geestelijk verzorgers. Toegang is gratis, wel graag even aanmelden via een mailtje aan: s.naber@iq.umcn.nl

Locatie:Studiecentrum Medische Wetenschappen, Radboud Universiteit Medisch Centrum Geert Grooteplein Noord 21, 6525 EZ Nijmegen

Taal: Engels

Data:

5 februari, 16.30-18:30 hr: Early stages of dementia, Prof. Marcel Olde Rikkert

12 februari, 16.30-18:30 hr: Advanced dementia care, Prof. Raymond Koopmans, Prof. Myrra Vernooij-Dassen

19 februari,16.30-18:30 hr: A home for patients with dementia, Wim Dekkers, Hilde Verbeek

5 maart, 16.30-18:30 hr: Research with patients with dementia, Ron Berghmans, Prof. Marcel Olde Rikkert

12 maart, 16.30-18:30 hr:  End of life decisions in dementia care, Dorothea Touwen

 Voor meer informatie zie flyer

Deze serie lezingen wordt georganiseerd binnen het kader van de Erasmus Mundus Master of Bioethics. Naast deze lezingen worden er ook twee intensieve cursus georganiseerd door de sectie Medische Ethiek van IQ healthcare: 'Suffering, Death and Palliative Care' en 'Human Genomics and Medical Technology'. Beide intensieve cursussen zijn toegankelijk voor geinteresseerden. Meer informatie vindt u hier.


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht