Patiëntenfederatie werkt aan site met kwaliteitsinformatie zoals Kamer voorstelt

Patiëntenfederatie werkt samen met de UMC St Radboud (IQ healthcare) aan een site voor patiënten waar alle informatie te vinden is over de kwaliteit van artsen en ziekenhuizen.

Het verzoek dat PvdA en VVD vanmiddag in een Kamerdebat zullen doen voor het ontwikkelen van zo'n site ziet patiëntenfederatie NPCF als een enorme steun in de rug hierbij. "Het is nu echt tijd om dit te gaan doen. Dus we zijn blij met de steun van de Kamer. Patiënten hebben recht op deze informatie. Je wilt weten of jouw dokter een goede behandeling kan geven of dat er vaak wat mis gaat. Tot nu toe blijven die gegevens binnen de muren van ziekenhuizen en verzekeraars. Dat moet nu echt veranderen," zegt Wilna Wind, directeur patientenfederatie NPCF.

De incidenten met dokters zoals neuroloog Jansen Steur of de falende cardiologen in het Ruwaard van Putten ziekenhuis hebben de druk op openheid van informatie vergroot. "Uit een enquête onder ons Zorgpanel blijkt dat mensen kritischer zijn geworden in het maken van een keuze voor een dokter of ziekenhuis. Dat is op zichzelf een goede ontwikkeling. De zorg in Nederland is in principe goed, alleen de kwaliteitsverschillen zijn soms heel groot. Het probleem is wel dat die verschillen totaal niet inzichtelijk zijn. Patiënten hebben nog geen toegang tot informatie over kwaliteit. Dat is onhoudbaar."

Lees ook:

NU.nl:  Kamer schiet patiënt te hulp bij keuze arts 
Vrij Nederland:  De zorgpostcodeloterij


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht