ZonMw-subsidie voor galblaasonderzoek

Met deze subsidie kunnen de afdelingen onderzoek doen naar ondoelmatig gebruik van galblaasoperaties in patiënten met galstenen en buikklachten.

Veel Nederlanders hebben galstenen. Deze stenen kunnen maag- en buikklachten veroorzaken. Wanneer men last heeft van galstenen, kan men geopereerd worden, waarbij de galblaas wordt verwijderd. Er zijn geen duidelijke richtlijnen die aangeven wanneer patiënten in aanmerking komen voor een operatie. Hoewel deze operatie in Nederland vaak wordt uitgevoerd, blijven veel patiënten toch klachten houden na de operatie.

Op dit moment is het niet duidelijk welke patiënten baat hebben na de behandeling en welke patiënten juist klachten houden. Met dit onderzoek zal onderzocht worden hoe patiënten met galstenen het beste behandeld kunnen worden.

 


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht