Publicatie in Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde: Uitkomst van behandeling volgens patiënten

NTvG

De frequentie van bepaalde medische handelingen en het resultaat ervan variëren sterk tussen landen, maar ook tussen regio's binnen één land.

Door deze variatie in de klinische praktijk zijn er onnodige kosten en lopen patiënten het risico op complicaties door onnodige ingrepen. Uitkomstmaten gerapporteerd door patiënten ('patient reported outcome measures', PROMs) zijn een gereedschap om helder te krijgen of een patiënt baat heeft gehad bij een bepaalde behandeling.

Het routinematig meten van deze PROMs is noodzakelijk om relevante verschillen in het effect van een behandeling aan te tonen. Als men gegevens over verschillen in resultaat combineert met gegevens over regionale variaties in de klinische praktijk, wordt duidelijk waar te veel en waar te weinig wordt behandeld. Wij verwachten dat het systematisch meten van PROMs een waardevolle bijdrage zal leveren aan een betere kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg.

Uitkomst van behandeling volgens patiënten Instrument om variaties in klinisch handelen terug te dringen. Mark P. Lamberts  Joost P.H. Drenth, Cornelis J.H.M. van Laarhoven, Gert P. Westert. Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:A5369

 


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht