IQ-publicatie in Health Affairs

Health Affairs

Europese huisartsenzorg is goed georganiseerd, maar ziet de chronische patiënt nog onvoldoende als partner. Dat is de conclusie van een onderzoek onder 6428 patiënten met een chronische aandoening, uit 152 huisartspraktijken in vijf landen: Nederland, Engeland, België, Duitsland en Denemarken. Vandaag verscheen de publicatie in Health Affairs: 

http://content.healthaffairs.org/content/early/2013/03/19/hlthaff.2012.0184

(gratis te downloaden tot 28 maart 2013)

In tegenstelling tot eerdere evaluaties van Europese huisartsenzorg, werd het Amerikaanse "Patient Centered Medical Home" (PCMH) als uitgangspunt voor het onderzoek genomen. De centrale vraag was, in hoeverre patiënten binnen de Europese huisartsenzorg, zorg ontvangen volgens de standaard van het PCMH model. Deze standaarden onderscheidt zeven kenmerken:

1) iedere patiënt heeft een persoonlijke arts, 2) de praktijk wordt geleidt door een arts, 3) holistische benadering, 4) zorg wordt gecoördineerd en / of geïntegreerd, 5) kwaliteit en veiligheid, 6) betere toegankelijkheid en 7) passende betalingssystematiek.

De meeste patiënten meldden dat ze een persoonlijke arts hebben, geen problemen ervaren in het opnemen van contact met de praktijk buiten kantooruren en weinig financiële belemmeringen kennen voor de toegankelijkheid tot zorg. Minder positieve ervaringen werden gerapporteerd rondom de coördinatie, zelfmanagement ondersteuning en het betrekken van psychosociaal welzijn.

De huisartsenzorg neemt een prominente positie in in het gezondheidszorgsysteem van de deelnemende Europese landen. Deze studie laat zien dat de organisatorische randvoorwaarden voor goede kwaliteit van zorg aanwezig zijn, maar ook dat de mens achter de patiënt uit het oog verloren dreigt te raken.

Faber M, Voerman G, Erler A, Eriksson T, Baker R, De Lepeleire J, Grol R, Burgers J. Survey of 5 European countries suggests that more elements of patient-centered medical homes could improve primary care. Health Affairs 2013, March 21Web First.

 


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht