Publicatie in Lancet over vroegtijdig signaleren en behandelen van depressies in verpleeghuizen

Depressies komen vaker voor in verpleeghuizen dan in de thuissituatie. Toch hebben de meeste verpleeghuizen geen gestructureerde werkwijze om depressies aan te pakken.

Onderzoekers van het UMC St Radboud en twaalf UKON verpleeghuisorganisaties (www.uko-n.nl) in Brabant, Zeeland, Gelderland en Limburg hebben daarom een zorgprogramma ontwikkeld - 'Doen bij Depressie' - voor het vroegtijdig signaleren en behandelen van depressies. De behandeling bestaat niet alleen uit pillen, maar vooral uit activiteiten- en gesprekstherapieën.

Wanneer afdelingsmedewerkers, psychologen en artsen de procedures van 'Doen bij Depressie' opvolgen, leidt dit tot minder depressieve klachten, minder apathie en een verhoogde kwaliteit van leven bij verpleeghuisbewoners, zo toont onderzoek.  Het onderzoek volgde in een twee jaar durende studie drieëndertig verpleeghuisafdelingen.

Het effect wordt vooral veroorzaakt door het regelmatig en vroegtijdig opsporen van depressieve klachten. Verpleeghuisbewoners met dementie hebben vooral baat bij dagprogramma's en activiteiten plannen en bij bewoners met lichamelijke beperkingen blijkt vooral een gesprekstherapie effectief.

Een aantal afdelingen lukte het niet om helemaal volgens het zorgprogramma te werken, bijvoorbeeld door veel personeelswisselingen. Te verwachten is dat het oplossen van dergelijke obstakels 'Doen bij depressie' nog effectiever maakt.

Leontjevas R, Gerritsen DL, Smalbrugge M, Teerenstra S, Vernooij-Dassen MJFJ, Koopmans RTCM

A structural multidisciplinary approach to depression management in nursing-home residents: a multicentre ,stepped-wedge cluster-randomised trial. Lancet, Published online May 2, 2013


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht