Promotie Sander Hilberink 'Smoking cessation support for COPD patients in general practice', maandag 1 juli 2013

Het protocol bestaat uit maximaal drie consulten bij de huisarts, gebruik van farmacologische ondersteuning en telefonische begeleiding door de praktijkassistente.

Rokers die het protocol gevolgd hebben, stoppen eerder met roken dan patiënten die de gebruikelijke zorg kregen. Dit blijkt na 6 maanden en na 12 maanden het geval te zijn.

Wanneer de patiënten die beweren gestopt te zijn, onderworpen worden aan een urinetest, daalt echter het succespercentage aanzienlijk. Het verschil is dan niet langer statistisch significant. Hilberink concludeert dat het protocol bruikbaar is binnen de huisartspraktijk, maar dat de farmacologische ondersteuning beter moet om zo de effectiviteit van het protocol te verbeteren.

Biografie
Sander Hilberink (Lelystad, 1974) studeerde Klinische Psychologie in Nijmegen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek op de afdeling IQ healthcare in het UMC St Radboud. Hij is momenteel werkzaam als senior onderzoeker bij het Erasmus MC Revalidatiegeneeskunde en het Kenniscentrum Zorginnovatie Hogeschool Rotterdam.

 


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht