Griepvaccinatiegraad doelgroep opnieuw gedaald

De vaccinatiegraad van patiënten met een verhoogd risico op ernstige gevolgen van griep  is in het afgelopen griepseizoen opnieuw licht gedaald, terwijl de omvang van deze groep licht stijgt.

Dit blijkt uit onderzoek van IQ healthcare (UMC St Radboud) in opdracht van het RIVM. In 2012 heeft 62 procent van de risicopatiënten zich laten vaccineren ten opzichte van 66 procent in 2011. Deze daling is voor het vierde opeenvolgende jaar vooral zichtbaar in de leeftijdsgroep van 60 tot 65 jaar. In 2012 liet 50 procent van hen zich vaccineren, ten opzichte van 64 procent in 2008.

Vanwege leeftijd, ziekte, medicijngebruik of chronische aandoeningen als diabetes, hart- en vaatproblemen, nierziekten en luchtwegaandoeningen loopt ongeveer een derde van alle Nederlanders risico op ernstige gevolgen van de griep. Deze mensen ontvangen jaarlijks een uitnodiging voor een gratis griepprik in het kader van het Nationaal Programma Grieppreventie.

Uit het onderzoek blijkt dat de vaccinatiegraad verschilt tussen de diverse groepen met een verhoogd risico. Mensen met diabetes mellitus laten zich het meest vaccineren (76 procent), gevolgd door mensen met hart- en vaataandoeningen (75 procent) en mensen met longaandoeningen (66 procent). Van de 60-plussers met een verhoogd risico werd 68 procent gevaccineerd.

Als mensen meerdere indicaties hebben (bijvoorbeeld omdat zij én hartpatiënt én longpatiënt zijn, of omdat zij bijvoorbeeld hartpatiënt zijn, maar daarnaast ook 60 jaar of ouder zijn) dan is de vaccinatiegraad hoger dan wanneer mensen vanwege één indicatie in aanmerking komen voor de gratis griepprik (respectievelijk 75 procent en 51 procent)

Onderzoeksgegevens
Voor het onderzoek zijn gegevens van 222.594 patiënten uit 61 huisartsenpraktijken geanalyseerd. De deelnemende huisartsenpraktijken maken deel uit van het Landelijke InformatieNetwerk Huisartsenzorg (LINH).

LINH is een samenwerkingsverband van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) en het Scientific Institute for Quality of Healthcare (IQ healthcare) van het UMC St Radboud. Het LINH registreert gegevens over het huisartsgeneeskundig handelen. 

Monitoring Vaccinatiegraad Nationaal Programma Grieppreventie 2012

Verkorte versie 'Monitoring Vaccinatiegraad Nationaal Programma Grieppreventie 2012'

Voor meer informatie over de griep: www.rivm.nl\griepprik


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht