Promotie Renate Jansink op 22 november 2013

De diabeteszorg staat in Nederland op een hoog niveau. Verbetering is mogelijk door de voedings- en bewegingspatronen te doorbreken. Renate Jansink en collega's introduceren en evalueren daarom een veelbelovend diabetesprogramma in de huisartsenpraktijk.

In dit programma leren praktijkondersteuners hoe zij de diabeteszorg kunnen structureren en diabetespatiënten kunnen motiveren om beter te eten en meer te bewegen. De praktijkondersteuners volgden een training 'motivational interviewing', met als doel sámen met de patiënt te zoeken naar manieren om de voedings- en bewegingspatronen te veranderen en daar een plan voor op te stellen.

Uit de evaluatie blijkt echter dat het programma voor de patiënten geen effect had. Hun motivatie om voeding- en bewegingspatroon te veranderen, nam niet toe, noch verbeterden de zorguitkomsten (bloedsuikerwaarde, bloeddruk, cholesterolwaarde of kwaliteit van leven).
Verder blijkt dat de praktijkondersteuners nauwelijks de aangeleerde vaardigheden toepassen. Het onderzochte diabetesprogramma is daarom ongeschikt voor onze eerstelijnsdiabeteszorg.

 Meer informatie


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht