Eerdere nieuwsbrieven

Mei 2023
Februari 2023
December 2022
November 2022
September 2022

Juli 2022
Mei 2022
Februari 2022

Meer

Aanmelden voor een van onze nieuwsbrieven?

* IQ nieuwsbrief

Academie voor Betaalbaarheid van zorg

* Programma Doen of laten?

Wassen zonder water

Onderzoekers van IQ healthcare, Radboudumc, presenteren vandaag in Den Haag de voorlopige resultaten van een onderzoek naar 'wassen zonder water'. Het onderzoek, uitgevoerd bij ruim vijftig verpleeghuisafdelingen, laat zien dat wassen zonder water veilig is en in de langdurige zorg voor ouderen een alternatief kan zijn voor traditioneel wassen. Wassen zonder water lijkt iets beter voor de huid van verpleeghuisbewoners, bij vergelijkbare kosten.

Bij wassen zonder water wordt het traditionele wassen met water en zeep
vervangen door wassen met op te warmen wegwerpwasdoekjes met producten die de
huid reinigen en verzorgen. De afgelopen jaren worden deze doekjes steeds vaker
gebruikt, maar een onderzoek naar de (kosten)effectiviteit ontbrak. Met
subsidie van ZonMw en ABENA zijn de effectiviteit en kosteneffectiviteit van beide
wasmethoden met elkaar vergeleken. Vooruitlopend op een publicatie worden
vandaag al enkele voorlopige gegevens gepresenteerd.

Verschillen
Onderzoeksleider Theo van Achterberg: "Gedurende de zes weken dat beide methoden door verzorgenden bij vergelijkbare groepen werden gebruikt, zagen we iets minder huidschade bij het gebruik van de doekjes dan bij wassen met water. Het merendeel van de verzorgers van de cliënten reageert positief op de doekjes. Toch vindt bijna driekwart van hen dat cliënten de mogelijkheid moeten behouden om voor wassen met water en zeep te kunnen kiezen."

Beide methoden laten geen verschil zien in het aantal cliënten dat zich bij het wassen verzet. Bij de kosten is ook geen significant verschil zichtbaar.

Alternatief
In dit onderzoek werden huidreacties van cliënten op beide wasmethoden zes weken lang gevolgd. Het zou volgens de onderzoekers goed zijn om de huidreacties ook op de langere termijn te blijven volgen. Op basis van de resultaten stellen de onderzoekers dat wassen zonder water veilig kan worden toegepast als alternatief voor traditioneel wassen in de langdurige zorg voor ouderen, en vermoedelijk ook in andere zorg-settings en bij volwassenen in het algemeen.

Download rapport 'Wassen zonder water'

 

 


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht