Onderzoek naar veiligheidsbeleid in de langdurige zorg

Gedurende 2012 en 2013 onderzochten onderzoekers  van IQ heVeiligheidsbeleid in langdurige zorgalthcare i.s.m. het lectoraat Management van Zorg en Dienstverlening (Hogeschool Arnhem en Nijmegen)hoe het management en de Raden van Bestuur  binnen zorgorganisaties aandacht geven aan veiligheid in de zorg en of dit  verandert wanneer het management en de Raden van Bestuur regelmatig langsgaan op de afdelingen om te praten over veiligheid, zogenaamde Executive WalkroundsTM.

Aan dit onderzoek deden 13 organisaties uit de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg in Nederland mee. In 6 organisaties werden de WalkRoundsTM geïntroduceerd en uitgevoerd.

Alle WalkRoundTM teams beoordeelden de methode positief. De methode verhoogde de 'sense of urgency' van veiligheidsonderwerpen en veiligheidsbewustzijn van leden van de
Raad van Bestuur en de professionals. De dialoog tussen bestuurders,
professionals, familie en/of cliënten werd gezien als een meerwaarde en als
essentieel voor een gezamenlijke patiëntveiligheidscultuur.

Download rapport Veiligheidsbeleid in de de langdurige zorg. De rol van bestuurders bij patiëntveiligheid


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht