Nietzsches filosofie van de grote gezondheid

Het Podium voor Bio-Ethiek wijdde een themanummer aan de vraag of Nietzsche's filosofie van de grote gezondheid vandaag de dag nog inspirerend kan zijn. Negen auteurs, filosofen, artsen, patiënten, geven antwoord. Oud collega Carla Bal was themaredacteur van dit nummer dat inmiddels digitaal beschikbaar is. We delen dit graag met u.

Wat houdt precies de gezondheid in waar we ons om bekommeren in de gezondheidszorg? Hiervan hangt ook af wat kwaliteit van gezondheidszorg is. De definitie van gezondheid van de World Health Organisation uit 1948 luidt; " A state of complete physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity". Dit lijkt wel een heel moeilijk bereikbaar ideaal. Want wanneer is je welzijn nou compleet? En mensen met een chronische ziekte, zijn die nou ziek of kunnen die toch ook gezond zijn? M. Huber probeert aan deze kritische vragen tegemoet te komen, en stelt voor  gezondheid te definiëren als "the ability to adapt and self manage". Maar om onze reflectie te voeden kunnen  we ook te rade gaan bij Friedrich Nietzsche, een filosoof die zelf ruime ervaring heeft met ziekten.

Lees het themanummer

 
Carla Bal


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht