Eerdere nieuwsbrieven

Mei 2023
Februari 2023
December 2022
November 2022
September 2022

Juli 2022
Mei 2022
Februari 2022

Meer

Aanmelden voor een van onze nieuwsbrieven?

* IQ nieuwsbrief

Academie voor Betaalbaarheid van zorg

* Programma Doen of laten?

Afscheid van Prof. dr. Myrra Vernooij-Dassen

Prof.dr. M. Vernooij-Dassen

Vrijdag 9 oktober jl. nam Myrra Vernooij-Dassen afscheid als hoogleraar psychosociale aspecten van kwetsbare ouderen. Voorafgaande aan de afscheidsrede vond het symposium 'De puzzel van dementie' plaats, waarin andere belangrijke sleutelfiguren, of wellicht moet ik puzzelaars zeggen, belangrijke puzzelstukjes tegen het licht hielden. Dementie werd vanuit diverse kanten belicht, zoals vanuit een netwerkperspectief, een neurologisch en een psychosociaal perspectief. Ook werd ingegaan op de diagnose met behulp van neuroimaging, persoonsgerichte interventies door middel van ergotherapie, en hoe psychosociaal en biomedisch onderzoek zich verhouden in het dementieveld.

Myrra koos bewust voor een brede insteek voor dit symposium, om duidelijk te maken dat al die puzzelstukjes nodig zijn en aan elkaar gelegd moeten worden om meer inzicht te krijgen in voorkómen, diagnosticeren en behandelen van deze groeiende groep mensen. Immers, om ze aan elkaar te kunnen leggen en voort te kunnen bouwen moet je samenwerken.

Dat Myrra samenwerken hoog in het vaandel heeft staan bleek ook duidelijk uit haar prachtige afscheidsrede, waarin ze in vogelvlucht liet zien wat ze in de afgelopen tien tot vijftien jaar voor kwetsbare ouderen en voor onderzoekers heeft betekend. Een toponderzoeker binnen en buiten onze grenzen, een coach voor vele promovendi, een netwerker, een bouwer en een vrouw die laat zien dat onderzoek doen een feest is.

Zelf geeft ze het goede voorbeeld door nog lang niet te stoppen met het prikkelen van haar geest (wat bijdraagt aan het voorkomen van dementie): nog heel wat promovendi, beleidsmakers en onderzoekers kunnen de komende jaren nog profiteren van haar kennis, kunde en hartelijkheid.

Dr. Yvonne Engels, UD Anesthesiologie


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht