Hoe kwaliteitsinformatie de patiënt niet altijd bereikt

Promotieonderzoek Nicole Ketelaar

Op woensdag 2 december 2015 verdedigde Nicole Ketelaar haar proefschrift getiteld: 'Choosing healthcare providers: healthcare consumers' use of comparative performance information'. 

Om zorgconsumenten en patiënten te helpen bij het kiezen van een zorgverlener die aansluit bij hun behoeften en voorkeuren wordt vergelijkende kwaliteitsinformatie gepubliceerd op websites zoals Kiesbeter.nl of ZorgkaartNederland.nl. Dit promotieonderzoek richtte zich op dit type informatie en het gebruik van deze informatie door patiënten. Patiënten gebruiken deze informatie nog maar in beperkte mate. Dat komt omdat ze over het algemeen niet bewust bezig met de keuze van een zorgaanbieder, al vinden ze het hebben van een keuze wél belangrijk. Ze hebben weinig tot geen behoefte aan kwaliteitsinformatie, om verschillende redenen: ze zijn loyaal en tevreden, gaan naar de voor de hand liggende zorgaanbieder, of gaan af op eigen ervaringen, maar ook omdat ze ervan uitgaan dat er nauwelijks verschillen in de kwaliteit van zorg zijn. Dit onderzoek laat ook zien dat wanneer patiënten verschillen verwachten in kwaliteit van zorg, zij vaker op zoek gaan naar kwaliteitsinformatie en ook eerder bereid zijn over te stappen naar een andere zorgverlener. Ook het herkennen van expertise bij een gespecialiseerde zorgverlener stimuleert patiënten om kwaliteitsinformatie te zoeken. Kwaliteitsinformatie bevat op dit moment nog te weinig waarde voor patiënten. De aanname dat kwaliteitsinformatie meer transparantie biedt en mensen in staat stelt betere keuzes te maken, kan nog steeds worden gerealiseerd, maar dit vraagt wel om actie. Kwaliteitsinformatie moet gebruiksvriendelijk zijn en het is aan te raden patiënten bij de ontwikkeling te betrekken, om zodoende beter te voorzien in de behoefte van de eindgebruikers.

Haar promotoren waren prof. dr. Gert P. Westert en prof. dr. Glyn Elwyn. Copromotoren waren dr. Marjan J. Faber en dr. Jozé C. Braspenning.

Dr. Nicole Ketelaar (1982) studeerde Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht en behaalde in 2005 haar masterdiploma. Zij was tussen 2007 en 2012 werkzaam bij de afdeling IQ healthcare, binnen het Radboudumc. In deze periode voerde zij haar promotieonderzoek uit en werkte daarnaast aan verschillende kortlopende projecten. Momenteel is zij werkzaam als onderzoeker bij het Lectoraat 'Community Care and Youth' en het Expertise Centrum Jeugdzorg Twente verbonden aan Hogeschool Saxion in Enschede. Haar onderzoek richt zich op de transitie van het sociale domein en de overheveling van taken naar gemeenten rondom zorg en welzijn. Zij combineert haar onderzoekswerkzaamheden met een functie als hoofddocent bij de Master 'Health Care and Social Work, eveneens binnen Saxion.

 

 


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht