'De helft van onze zorg heeft geen of onbekende toegevoegde waarde'

Westert Gert
Patiënten gaan ervan uit dat de gezondheidszorg voor het merendeel effectief en goed voor ze is. Maar wie wat nauwkeuriger kijkt, kan niet anders dan concluderen dat er in de zorg ook nogal wat overdaad is geslopen.Meer zorg is niet altijd beter.

Bij een onderzoek onder huisartsen gaf bijna 60% aan dat zij ervan overtuigd zijn dat Nederlanders te veel, dan wel véél te veel zorg ontvangen.

Prof. dr. Gert Westert, programmaleider van het Citrienfondsprogramma 'Doen of Laten? Terugdringen van onnodige zorg': 'De helft van onze zorg is aantoonbaar van weinig of onbekende toegevoegde waarde. Een deel is zelfs schadelijk. Op die nutteloze zorg richt zich het programma Doen of laten? Zeker dat "laten" is veel te lang onderbelicht gebleven in de zorg.'
 

Minder zorg, meer gezondheid
De risico's van onnodige zorg zijn door de Amerikaanse internist dr. Gilbert Welch helder op een rijtje gezet in zijn boek 'Less Medicine, More Health', en in het bijbehorende filmpje op youtube, samengevat onder 'Zeven misvattingen'.

Lees meer op http://www.nfu.nl/actueel/de-helft-van-onze-zorg-heeft-geen-of-onbekende-toegevoegde-waarde


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht