Eerdere nieuwsbrieven

Mei 2023
Februari 2023
December 2022
November 2022
September 2022

Juli 2022
Mei 2022
Februari 2022

Meer

Aanmelden voor een van onze nieuwsbrieven?

* IQ nieuwsbrief

Academie voor Betaalbaarheid van zorg

* Programma Doen of laten?

Inaugurele rede prof. dr. Patrick Jeurissen

Jeurissen P.jpg

Steeds meer zorg, een betaalbare oplossing?

Op 1 juni 2016 sprak Patrick Jeurissen zijn oratie uit getiteld 'Steeds meer zorg, een betaalbare oplossing'. Hij bespreekt daarin het vraagstuk van de betaalbaarheid van onze zorg.

Gereguleerde competitie en betaalbare zorg kunnen prima samen gaan, zoals de laatste paar jaar hebben laten zien. Voor de langere termijn moet echter nog veel gebeuren. De vertraging van de uitgavengroei komt vooral tot uiting in de stagnatie van zorgvolume en dat heeft zijn grenzen. De kosten per  patiënt/cliënt blijven stijgen en lijken aan de hoge kant. Er is bovendien weinig bewijs dat  zorgverzekeraars en zorgkantoren echt actief inkopen en significante hoeveelheden middelen verschuiven naar de betere aanbieders.

Bovenstaande combinatie vormt op termijn geen duurzame oplossing voor de betaalbaarheid van de gezondheidszorg. Jeurissen presenteert een aantal opties waarmee beleidsmakers deze uitdagingen kunnen aanpakken. Deze moeten in samenhang worden bezien. Complexiteit en de veelvoudige oorzaken van dit vraagstuk vragen namelijk om een stevige en werkelijk integrale aanpak om duurzame oplossingen voor de lange termijn te creëren. 

 De volledige oratietekst is hier te downloaden en de oratie zelf is terug te zien op het Youtubekanaal van de Celsus academie.


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht