Eerdere nieuwsbrieven

Mei 2023
Februari 2023
December 2022
November 2022
September 2022

Juli 2022
Mei 2022
Februari 2022

Meer

Aanmelden voor een van onze nieuwsbrieven?

* IQ nieuwsbrief

Academie voor Betaalbaarheid van zorg

* Programma Doen of laten?

Maatwerk in zelfmanagement ondersteuning

Niet iedere patiënt is in gelijke mate in staat tot zelfmanagement. SeMaS (Self-Management Screening questionnaire) is een gevalideerd screeningsinstrument om barrières voor zelfmanagement vast te stellen zodat de begeleiding van de patiënt daarop afgestemd kan worden.

SeMaS bestaat uit een vragenlijst met 27 vragen over 7 onderwerpen zoals depressieve klachten en de manier waarop iemand met problemen omgaat. In een onderzoek met ruim 750 patiënten onderzochten we of zelfmanagementondersteuning op maat gebruikmakend van de SeMaS, leidde tot beter zelfmanagement.

Bij gebruik van de SeMaS verbeterde niet het zelfmanagement - gemeten aan een score voor patiënt activering - maar gingen deze patiënten wel meer aan zelfmetingen doen en patiënten waar de SeMaS was gebruikt hadden vaker een individueel zorgplan.
SeMaS lijkt een bruikbaar middel om maatwerk in zelfmanagement ondersteuning te verbeteren.

Eikelenboom N, van Lieshout J, Jacobs A, Verhulst F, Lacroix J, van Halteren A, Klomp M, Smeele I, Wensing M. Effectiveness of personalised support for self-management in primary care: a cluster randomised controlled trial.
Br J Gen Pract. 2016 May;66(646):e354-61


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht