Risicomodel voorspelt snelheid van herstel na totale heupprothese

Heupprothese.jpg

Niet iedere patiënt herstelt op dezelfde wijze van een totale heupprothese. Idealiter weten patiënt en zorgprofessional al voorafgaand aan een dergelijke ingreep hoe het herstel er na de operatie uit gaat zien, zodat dit proces zo effectief mogelijk doorlopen kan worden. Een preoperatief risicomodel kan hierbij helpen.

Recent is daarom een risicomodel ontwikkeld waarmee voorafgaandaan een totale heupprothese de snelheid van het lichamelijk herstel voorspelt kan worden. Dit risicomodel bestaat uit een combinatie van factoren, namelijk mannelijk geslacht, hoge leeftijd (70 jaar of ouder), verhoogde body mass index (25kg/m2 of hoger), slechtere algehele gezondheid (ASA score 3 of hoger), dubbelzijdig heupklachten (dubbelzijdig), en verminderd fysiek functioneren (TUG tijd 12,5 seconde of langer). Dit model werd ontwikkeld binnen het Diakonessen ziekenhuis op basis van 154 patiënten. Daarna werd het model gevalideerd in het Nij Smellinghe ziekenhuis op een totaal van 271 patiënten. In beide centra kon het model patiënten met een hoog en laag risico onderscheiden. 

Dit risicomodel kan bijdragen aan de verdere optimalisatie van het hersteltraject van patiënten die een totale heupprothese ondergaan. Mogelijk kunnen patiënten waarbij het voorafgaand aan de operatie bekend is dat zij waarschijnlijk vertraagd herstellen, voor de operatie in betere conditie geraken zodat zij de operatie beter herstellen. 

Elings J, van der Sluis G, Goldbohm RA, Galindo Garre F, de Gast A, Hoogeboom T, van Meeteren NL.
Development of a Risk Stratification Model for Delayed Inpatient Recovery of Physical Activities in Patients Undergoing Total Hip Replacement.
J Orthop Sports Phys Ther. 2016 Mar;46(3):135-43. 


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht