Promotie Sofie Manders

Sofie Manders.png

Reumatoide artritis (RA) is een ongeneeslijke chronische ziekte waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Medicijnen kunnen de ziekte onder controle houden. Als patiënten niet goed genoeg op de goedkopere traditionele middelen reageren, kunnen reumatologen biologicals voorschrijven. Deze middelen zijn bewezen effectief, maar ook erg duur. Sofie Manders zocht daarom naar de beste (kosten)effectieve strategie voor biologicalbehandelingen bij patiënten met RA.

Manders concludeert dat de biological TNFi het beste werkt in combinatie met het traditionele medicijn MTX. Bij 30 tot 50 procent van de patiënten is de effectiviteit van de TNFi echter niet voldoende en moeten ze dus overstappen naar een andere biological. Hierbij lijkt het niet uit te maken welke biological gebruikt wordt. Manders adviseert dan ook om bij deze patiënten voor het goedkoopste middel te kiezen. Het lijkt erop dat patiënten hiervoor open staan, zolang de effectiviteit en bijwerkingen hetzelfde zijn. Reumatologen lijken nog niet allemaal de kosten mee te wegen in hun beslissing om een biological te kiezen.

Op 3 november 2016 verdedigde Sofie Manders haar proefschrift getiteld 'Efficient use of antirheumatic treatment in rheumatoid arthritis: Data from daily clinical practice' in de Academiezaal Aula van de RU te Nijmegen.

Promotor was prof. dr. Piet van Riel en copromotoren waren dr. Wietske Kievit en dr. Eddy Adang


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht