Meer duidelijkheid over orgaandonatie na euthanasie

werkgroep richtlijn orgaandonatie bij euthanasie.jpg

Woensdag 8 maart werd de nieuwe richtlijn ‘Orgaandonatie na Euthanasie’ aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aangeboden door huisarts Han Mulder, voorzitter van de werkgroep richtlijn Orgaandonatie na euthanasie. Medisch ethicus Gert Olthuis van IQ healthcare maakte deel uit van deze werkgroep. De richtlijn bevat een stappenplan voor huisartsen en andere betrokken zorgprofessionals vanaf het moment waarop een euthanasiepatiënt vraagt om na zijn dood organen te doneren.

Voor een patiënt kan orgaandonatie na euthanasie betekenis geven aan zijn levenseinde. Vanaf 2012 werden in Nederland 28 mensen op eigen verzoek orgaandonor na euthanasie en de vraag naar deze mogelijkheid groeit bij sommige groepen patiënten. Zo’n bijzondere wens van een euthanasiepatiënt vereist grote zorgvuldigheid voor een ethisch verantwoorde invulling: het belang van deze patiënt staat hierbij altijd voorop.

Zo moet het verzoek tot het doneren van organen vanuit de patiënt zelf komen en zullen huisarts of andere zorgprofessionals hier nooit uit zichzelf om vragen. Ook mag de patiënt zich nooit onder druk voelen staan om mee te (blijven) werken en moet hij goed op de hoogte zijn wat zijn wens met zich meebrengt: extra onderzoeken, een ziekenhuisopname voor de euthanasie en een kort afscheid na het overlijden voor de familie. Professionals en patiëntenorganisaties stelden de richtlijn samen op na een verzoek van minister Schippers.

De richtlijn beschrijft onder welke voorwaarden orgaandonatie na euthanasie zorgvuldig kan worden uitgevoerd. Er staan onderbouwde aanbevelingen in, maar ook praktische adviezen en stappenplannen.

Lees meer op de website van de Nederlandse Transplantatiestichting.


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht