Eerdere nieuwsbrieven

Mei 2023
Februari 2023
December 2022
November 2022
September 2022

Juli 2022
Mei 2022
Februari 2022

Meer

Aanmelden voor een van onze nieuwsbrieven?

* IQ nieuwsbrief

Academie voor Betaalbaarheid van zorg

* Programma Doen of laten?

Ontwikkeling en evaluatie van een implementatieprogramma op maat voor CVRM in de huisartsenpraktijk

VookantProefschrift_EH.jpg

Elke Huntink is op 1 juni 2017 in Nijmegen gepromoveerd op haar onderzoek getiteld ‘Development and evaluation of a tailored implementation programme for cardiovascular risk management in general practice ‘. Haar proefschrift beschrijft de ontwikkeling van implementatiestrategieën voor interventies op maat die als doel hebben de evidence-based zorg voor chronisch zieken te verbeteren.

Het onderzoek was onderdeel van een groot internationaal project, genaamd ‘Tailored Implementation for Chronic Diseases (TICD)’. Vijf deelnemende landen ontwikkelden volgens eenzelfde implementatiestrategie een eigen interventie voor een chronische aandoening en evalueerden het effect. Dit betrof multimorbiditeit in Duitsland, overgewicht in Engeland, depressie bij ouderen in Noorwegen en chronic obstructive pulmonary disease (COPD) in Polen. Het onderzoek in Nederland was gericht op verbetering van het cardiovasculair risicomanagement (CVRM) voor mensen met hart- en vaatziekten (HVZ) of een hoog risico hierop.

Het TICD project heeft een bijdrage geleverd aan de kennis over de methode hoe een interventie op maat ontwikkeld kan worden voor de chronische gezondheidszorg. Verder onderzoek is nodig om methoden te vergelijken welke het beste kunnen worden ingezet voor het genereren van determinanten en ideeën om deze determinanten te beïnvloeden. Ook is het aan te bevelen dat in toekomstig onderzoek de mensen waarop het interventie programma gericht is meer te betrekken bij de ontwikkeling van een programma.

Promotor was prof. dr. Michel Wensing en co-promotor was dr. Jan van Lieshout.

Download het volledige proefschrift.


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht