Flinke stap voorwaarts in het meten van uitkomsten in de fysiotherapie

Patiënten, beroepsgroep en zorgverzekeraars De Friesland en CZ hebben een grote stap voorwaarts gezet in het meten van uitkomsten in de eerstelijns fysiotherapie. De samenwerking heeft geleid tot concept-datasets die gebruikt kunnen worden om de uitkomst van een behandeling van een patiënt met aspecifieke lage rugpijn met COPD te kunnen meten. Het uiteindelijke doel is de ontwikkeling van uniforme uitkomstindicatoren voor eerstelijns fysiotherapie bij aspecifieke lage rugpijn en COPD.  

Nu volgt de tweede fase van het traject, waarin de conceptsets in pilots door fysiotherapeuten in de praktijk zullen worden gebruikt, geëvalueerd en waar nodig aangepast. In deze fase wordt onderzocht of het mogelijk is om met de geselecteerde concept-datasets te komen tot uniforme uitkomstindicatoren voor de eerstelijns fysiotherapie. De uitkomstindicatoren kunnen worden gebruikt voor het meten en verbeteren van de kwaliteit van de fysiotherapeutische zorg. Inzicht in de kwaliteit van zorg levert waardevolle informatie op voor de patiënt, de fysiotherapeut en de verzekeraar.

Het project wordt uitgevoerd op initiatief van zorgverzekeraars De Friesland en CZ, in samenwerking met het Longfonds, de Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten ‘de Wervelkolom’, het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie en de Stichting Keurmerk Fysiotherapie. Patiënten, fysiotherapeuten en zorgverzekeraars werken dus samen aan het inzichtelijk maken van kwaliteit van zorg. De afdeling IQ healthcare van het Radboudumc voert de wetenschappelijke begeleiding van het project uit.

 


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht