Textmining voor vroegidentificatie van de palliatieve fase in electronische patiëntendossiers

text-mining-icon-2793702_1280.png

Het identificeren van de palliatieve fase en het vinden van het juiste moment voor Advance Care Planning (ACP) is één van de grootste uitdagingen in palliatieve zorg. VIPTHIS wil hieraan een bijdrage leveren door toepassing van textmining (een vorm van big-data) op het Huisarts Informatie Systeem (HIS). VIPTHIS bestaat uit drie onderdelen, die elk ongeveer een jaar duren:

1. ontwikkelen van neurale netwerken o.b.v. HIS-data: woordcombinaties die verband houden met het naderend levenseinde en het optimale moment voor ACP;

2. ontwikkeling van een signaleringstool, inbedding daarvan in bestaande ACP-trainingen van het NHG en Viaa Hogeschool, en implementatie in 15 huisartsenpraktijken, verspreid over de regio's Rotterdam, Leiden, Nijmegen/Arnhem, Zwolle en Nieuwegein;

3. evalueren van de impact van de VIPTHIS-tool icm ACP training in termen van kwaliteit van leven/sterven, ervaringen van huisartsen, patiënten en naasten, alsmede het veranderend zorggebruik in eerste en tweede lijn.

Het project  en is een samenwerking tussen Radboudumc (Stef Groenewoud, Yvonne Engels, Henk Schers, Gert Westert), Radboud University (Enny Das en Merijn Beeksma) Erasmus MC, LUMC, UMCG, Nederlandse Patiënten Vereniging en NHG. Loopttijd is tot 2021.

In het Engels is de projectomschrijving Textmining in Electronic Patient Records voor de vroege identificatie van de palliatieve fase (TEPREP).

Er is een vacature voor een onderzoeker in opleiding op dit project. Solliciteren kan tot 7 maart 2018. Lees meer over de functie op onze website.


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht