Eerdere nieuwsbrieven

Mei 2023
Februari 2023
December 2022
November 2022
September 2022

Juli 2022
Mei 2022
Februari 2022

Meer

Aanmelden voor een van onze nieuwsbrieven?

* IQ nieuwsbrief

Academie voor Betaalbaarheid van zorg

* Programma Doen of laten?

Promotie Nienke Buwalda

Op 14 juni 2018 is Nienke Buwalda gepromoveerd in Amsterdam aan de UvA. In het proefschrift getiteld ‘It is all about quality’ worden de ontwikkeling en implementatie beschreven van het interne kwaliteitssysteem voor de acht huisartsopleidingen in Nederland, genaamd GEAR (Gecombineerde Evaluatie en Audit Ronde). De kwaliteit van de opleidingen wordt geëvalueerd aan de hand van zeven onderwerpen, die in twee rondes gedurende vijf jaar allemaal aan bod komen. Onderdelen van GEAR zijn: zelfevaluatie, benchmarks, audits, uitwisseling van good practices en verbeterplannen. GEAR is samen met de hoofden van de afdelingen ontworpen. Uit de kwalitatieve studies kwam naar voren dat de tijdsbelasting hoog was, maar GEAR leverde veel saamhorigheid op, ook tussen de instituten. Voor een aantal instituten was het soms zoeken om het landelijke systeem te integreren in de lokale structuren en het lokale beleid. Het uitwisselen van good practices en het maken van verbeterplannen is goed op gang gekomen, maar niet elk instituut kon de producten direct overnemen, vanwege onvoldoende passendheid bij de lokale situatie. Het enthousiasme voor GEAR is in de tijd toegenomen en GEAR wordt met name ervaren als een instrument voor de eigen ontwikkeling.

Promotor: Prof. dr. N. van Dijk; Copromotoren: Dr. M. Visser en Dr. J. Braspenning.


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht