Subsidie voor SHARED onderzoek

Afbeelding bij Nieuws Myrra.jpg

Het EU Joint Programme Neurodegenerative Disease Research (JPND) heeft het onderzoeksvoorstel “Social Health And REserve in the Dementia patient journey (SHARED)” onlangs gehonoreerd.

Het is een van de 10 voorstellen die op basis van wetenschappelijke excellentie is geselecteerd. Het doel van het SHARED onderzoek is de interactie te bestuderen tussen social health en biologische en psychologische factoren op het beloop van dementie, en een kader te ontwikkelen voor interventie in de gezondheids- en welzijnszorg. De focus ligt op de bi-directionele relatie gedurende het dementieproces tussen social health en het biologisch substraat vastgesteld door imaging, en de modificerende rol van cognitieve reserve. Het project zal informeren over veranderbare mechanismen en doelen voor secundaire preventie op populatie en individueel niveau.

Het project is een initiatief van IQ healthcare, waarin de afscheidsagenda van prof. dr Myrra Vernooij-Dassen tot onderzoek naar de invloed van sociale factoren op het ontstaan en beloop van dementie wordt gehonoreerd. Dr. René Melis is WP leider, dr. Marieke Perry en professor Vernooij-Dassen zijn medeaanvragers. De projectleiding is in handen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam met prof. dr. Arfan Ikram als PI en prof. dr. Meike Vernooij als medeaanvragers. In het consortium zijn de volgende expertises vertegenwoordigd: epidemiologie, neurologie, radiologie, psychologie, psychiatrie, huisartsgeneeskunde, sociologie en verplegingswetenschappen. Nederland, Zweden, Groot Brittannië, Australië, Duitsland en Polen zijn de partners en Italië, Indonesië en de VS werken mee als externe partners. De toegevoegde internationale waarde wordt ook gevormd door de deelname van verschillende internationale netwerken op globaal (b.v. COSMIC), Europees (b.v. INTERDEM), en nationaal (b.v. Nederlands Shimmy onderzoek) niveau. Dit laatste translationele onderzoek naar de invloed van sociale factoren op het ontstaan van dementie is ook door RAC geïnitieerd en is door Memorabel gesubsidieerd.


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht