Onderzoek naar gebruik van textmining door IGJ

Automatische tekstanalysetechnieken (textmining) bieden de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de mogelijkheid om klachten die bij haar binnenkomen te doorzoeken. Zo kan zij eventuele trends en patronen vinden die meer inzicht geven in de aard en de relevantie van de klachten.

In dit onderzoek zijn de klachten van het Landelijk Meldpunt Zorg geanalyseerd. Er is gekeken welke groepen van klachten automatisch te onderscheiden zijn en wat de meest voorkomende onderwerpen in de klachten zijn. Ook is gekeken of de IGJ de ernst van de klachten kan bepalen door middel van automatische classificatie en welke patronen kunnen wijzen op een verhoogd risico dat de IGJ nader moet bekijken. De conclusie is dat sommige tekstanalysetechnieken hiervoor geschikt zijn.

De IGJ gaat het gebruik van deze technieken verder onderzoeken met als doel textmining tools te ontwikkelen die automatisch ernst kunnen bepalen of relevante patronen kunnen ontdekken. Het rapport kunt u hier downloaden. Het supplement met een gedetailleerde beschrijving van de gebruikte textminingtechnieken is op te vragen bij de onderzoekers

Het onderzoek is uitgevoerd door het Centre for Language and Speech Technology van de Radboud Universiteit (dr. Iris Hendrickx, iris@i-hx.nl) en IQ healthcare van het Radboudumc (dr. Tijn Kool, tijn.kool@radboudumc.nl). De studie vond plaats in het kader van de Academische Werkplaats Toezicht.

 


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht