Gevoel van competentie bij mantelzorgers van mensen met dementie

Onlangs promoveerde Jacki Stansfeld bij het University College London op haar proefschrift Sense of competence in family carers of people living with dementia: A positive psychology perspective. Haar supervisoren waren prof. Martin Orrell (University Nottingham/University College London), prof. Myrra Vernooij-Dassen (IQ healthcare) en dr. Jennifer Wenborn (University College London).

De promotie vanJacki Stansfeld is een vervolg op de promotie van Myrra Vernooij-Dassen (1993), waarin zij een meetinstrument voor het gevoel van competentie bij mantelzorgers van mensen met dementie heeft ontwikkeld en een conceptueel gevoel van competentiemodel. Het proefschrift van Jacki Stansfeld heeft tot doel de aard van het gevoel van competentie bij mantelzorgers van mensen met dementie beter te begrijpen.

Als methodologie gebruikte ze hiervoor systematische reviews, cross-sectioneel en kwalitatief onderzoek. Het cross-sectioneel onderzoek vond plaats bij 468 paren van mensen met dementie en hun mantelzorgers in de Valuing Active Life in Dementia (VALID) studie. De toegevoegde kennis betreft de significante invloed op het gevoel van competentie van factoren die tot nu toe weinig aandacht kregen zoals veerkracht, de vruchten van mantelzorg en de stemming van de mantelzorger. Klinische kenmerken van de persoon met dementie hadden geen significante invloed. De nieuwe positieve psychologische kenmerken zijn opgenomen in een gereviseerd conceptueel gevoel van competentiemodel. Met deze kennis kunnen interventies voor mantelzorgers worden verbeterd.

Voor meer info: prof. dr. Myrra Vernooij-Dassen


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht