Marianne Boenink benoemd tot hoogleraar Ethiek van de gezondheidszorg

Boenink M.jpg

Gezondheidswetenschapper en filosoof Marianne Boenink is met ingang van 1 augustus 2020 benoemd tot hoogleraar Ethiek van de gezondheidszorg, aan de Radboud Universiteit/het Radboudumc.

Marianne Boenink zal zich als hoogleraar in het bijzonder richten op de ethiek van nieuwe medische technologie. Nieuwe technische mogelijkheden in de zorg gaan vaak gepaard met verwachtingsvolle toekomstvisioenen, zoals ‘personalized medicine’ en ‘smart healthcare’. Eén van Mariannes onderzoekslijnen richt zich op de analyse van deze toekomstvisioenen: hoe veranderen ze ideeën over gezondheid, ziekte en goede zorg? Een andere onderzoekslijn gaat over concrete innovaties. Wat betekent het bijvoorbeeld voor patiënten, professionals en de samenleving als steeds beter voorspeld kan worden wie een ziekte krijgt en hoe die zal verlopen? Marianne Boenink zal zich bezig houden met de vraag hoe wenselijk technologische ontwikkelingen zijn.

Na een opleiding gezondheidswetenschappen in Maastricht, studeerde Marianne Boenink (Zelhem, 1965) filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Daar promoveerde ze op de manier waarop filosofische en literaire teksten lezers aan het denken kunnen zetten over normatieve vragen. Maar de medische wereld bleef trekken, dus een postdoc op het gebied van ethiek van genetische tests volgde. Aan de Universiteit Twente richtte Marianne zich als universitair (hoofd)docent jarenlang op de vraag hoe biomedische innovaties ethisch verantwoord ontwikkeld kunnen worden.

Marianne Boenink is verbonden aan de afdeling IQ healthcare. Ze is ethisch adviseur van verschillende Europese onderzoeksprojecten en zal ook deel uitmaken van de Commissie Mensgebonden Onderzoek Arnhem/Nijmegen.


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht