Nieuwe tool voor de behandeling van mensen met etalagebenen: KomPas

Onlangs was IQ senior onderzoeker Thomas Hoogeboom te beluisteren bij de NOS radio 1 journaal. Hij lichtte daar KomPas toe, een data-gestuurde tool die fysiotherapeuten kunnen gebruiken om beter in te kunnen schatten welke uitkomsten mensen met etalagebenen mogen verwachten van gesuperviseerde looptherapie en leefstijlbehandeling.

In Nederland worden jaarlijks 25.000 mensen gediagnosticeerd met etalagebenen. Mensen met etalagebenen hebben pijnklachten bij het lopen doordat de beenspieren minder zuurstof krijgen door een beperktere bloedtoevoer door slagaderverkalking. De eerste behandeling vindt plaats bij de huisarts en fysio-/oefentherapeut, namelijk: aanpassing van leeftijd en beweegtherapie. Maar wat mag iemand met vaatproblemen van deze behandeling verwachten? De richtlijn geeft aan dat mensen gemiddeld 100% vooruitgaan in loopafstand, maar dat verschilt enorm tussen individuele patiënten.

Het Radboudumc heeft samen met Chronisch Zorgnet (Catharina Ziekenhuis), KNGF (Landelijke Database Fysiotherapie) en de Universiteit van Montana een tool ontwikkeld waarmee therapeuten en patiënten een individuele inschatting kunnen maken van het te verwachten beloop over de tijd. Deze tool selecteert uit een grote database 150 patiënten die het meest lijken op de patiënt in de spreekkamer. Vervolgens laat de tool zien hoe het herstel voor deze 150 patiënten is geweest. Dit geeft zowel de therapeut als de patiënt een beeld wat ze kunnen verwachten van de therapie. Uit onderzoek blijkt dat dit voor patiënten heel motiverend kan werken. Ook kan het helpen om preciezere doelen te stellen en samen beter af te stemmen over het behandelplan. Deze tool heet KomPas en is voor therapeuten die werken met patiënten met etalagebenen vrij beschikbaar.

Het fragment is terug te luisteren op 32:40 minuten van deze uitzending:
https://lnkd.in/ercC3e6w

En lees hier de publicatie over dit onderwerp: ‘Impact of Personalized Outcomes Forecasts on Clinical Reasoning of Physical Therapists in Intermittent Claudication: A Vignette Study’. Anneroos SinnigeJoep A W TeijinkSteffie SpruijtAndrew J KittelsonAnita Oude Bos, Philip J Van der Wees, Thomas J Hoogeboom, in: Phys Ther 2022 Jul 4;102(7):pzac051. doi: 10.1093/ptj/pzac051.


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht