Eerdere nieuwsbrieven

Mei 2023
Februari 2023
December 2022
November 2022
September 2022

Juli 2022
Mei 2022
Februari 2022

Meer

Aanmelden voor een van onze nieuwsbrieven?

* IQ nieuwsbrief

Academie voor Betaalbaarheid van zorg

* Programma Doen of laten?

Twee verpleegkundige promoties op 1 dag!

Op 30 maart jl. vonden twee promoties door verpleegkundigen plaats. Zowel verpleegkundig specialist AGZ Sandra Janssen als eveneens verpleegkundig specialist maar dan GGZ Maria Maurits verdedigden met verve hun proefschriften. Beiden zochten antwoorden op echte vragen uit de eigen praktijk van verpleegkundig specialisten en daarmee is de verworven kennis direct relevant voor de praktijk van alledag en goed implementeerbaar.

Sandra Janssen werd begeleid vanuit IQ healthcare maar werkt in het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond en is voorzitter van V&VN wondexpertise. In haar proefschrift stond passende zorg voor patiënten met negatieve druktherapie centraal. Vooral samen beslissen (het tweede basisprincipe van passende zorg) was een belangrijk onderwerp in haar proefschrift. ‘Patiënten vinden negatieve druktherapie vaak zwaar, en stoppen dan ook regelmatig voordat de behandeldoelen bereikt zijn.’ Zij is geïnterviewd door Nursing over haar proefschrift en geeft daarbij ook praktische tips om de nadelen van negatieve druktherapie tegen te gaan. Meer lezen kan via deze link. Beluister ook haar lekenpraatje onderaan op deze pagina.

Maria Mauritz, die dus dezelfde dag promoveerde, werd ook vanuit IQ healthcare begeleid. Zij werkt als verpleegkundig specialist voor GGNet en heeft promotieonderzoek gedaan naar de behandeling van Post Traumatisch Stress Syndroom bij patiënten met Ernstig Psychiatrische Aandoeningen in de klinische praktijk. Hoewel trauma ondergediagnosticeerd is en therapeuten aarzelen om deze kwetsbare patiënten te behandelen, laat dit onderzoek zien dat de Narratieve Exposure Therapie in veel gevallen effectief is. Ook onderzoek dat van grote invloed is op kwaliteit van leven. De samenvatting van haar proefschrift kunt u hier lezen.

Dit jaar promoveren er meerdere verpleegkundigen die begeleiding vanuit IQ healthcare hebben ontvangen. Steeds vaker komt dit voor en zij leveren op deze manier bij aan de professionalisering van het verpleegkundig vak.

 


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht