Oratie Tijn Kool | Hoe passend is onze zorg?

Foto Tijn.png

Voorafgegaan door middagsymposium ‘Stoppen met niet-passende zorg’

Het symposium is vrijdag 26 januari 2024 van 12.30 tot 15.00 uur, met aansluitend om 16:00u de oratie. Tijdens deze middag staat het terugdringen van niet-passende zorg, zorg zonder toegevoegde waarde voor de patiënt, centraal. Dit is van belang om de zorg veilig en toegankelijk te houden in de toekomst. Op dit symposium komen vier sprekers aan het woord die ervaring hebben met het verminderen van niet-passende zorg, te weten: 

Bart Meijman, huisarts in Amsterdam en mede-initiatiefnemer van "Optimale Zorg - Dappere Dokters", wil graag dat huisartsen dapper zijn en samen met hun patiënten goed bespreken of zorg wel nodig is. Daarvoor moet het zorgsysteem de huisarts voldoende faciliteren wat nu nog onvoldoende het geval is. 

Wilco Peul, hoogleraar Neurochirurgie aan het LUMC en HMC en bestuurslid ZonMw, strijdt al jaren tegen onnodige rugoperaties en allerlei andere niet-bewezen diagnostiek en ingrepen. Hij heeft veel weerstand ondervonden maar is vastberaden door te gaan met het bestrijden van niet-passende zorg.

Jeremy Grimshaw, senior onderzoeker bij het Ottawa Hospital Research Institute en hoogleraar aan de Universiteit van Ottawa. Hij doet al 30 jaar onderzoek naar (de)implementatie. Hij is medeauteur van het boek How to reduce overuse in healthcare en zal laten zien dat stoppen met niet-passende zorg lastig maar mogelijk is. 

Ellen de Hollander, hoofd R&D bij Thuisarts.nl, de website die met betrouwbare en toegankelijke patiënteninformatie ervoor zorgt dat mensen beter weten wat zij zelf kunnen doen bij klachten, wanneer ze naar de arts moeten en hoe ze een gesprek met een arts kunnen voorbereiden. Zij zal toelichten hoe Thuisarts.nl in de toekomst Kunstmatige Intelligentie gaat gebruiken om niet-passende zorg te voorkomen.

Voor meer informatie en aanmelden klik hier.

De oratie zelf is ook te volgen via de livestream van de aula.


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht