Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Gezondheidszorgonderzoek

Gezondheidszorgonderzoek

De kwaliteit van de Nederlandse zorg scoort goed internationaal, maar er zijn tegelijkertijd grote verschillen tussen instellingen en zorgverleners. De laatste jaren worden er vragen gesteld over of alle zorg wel zinnig is en of de zorg wel voldoende waarde toevoegt voor patiƫnten. De kwaliteit van de zorg en de kosten lijken in onbalans. Dit type valt binnen het veld van het gezondheidszorgonderzoek.

Gezondheidszorgonderzoek (GZO) of Health Services Research (HSR) bestudeert de toegankelijkheid, kwaliteit en kosten van gezondheidszorg met als doel de kennis over structuur, proces en uitkomsten van zorgvoorzieningen voor individuen en populaties te vergroten en deze door praktische toepassing opgedane kennis daadwerkelijk te verbeteren.

Het laatste deel de toepassing in de praktijk wordt in de Verenigde Staten ook wel Health Service Delivery Science genoemd. GZO wordt veelal uitgevoerd door multi- en interdisciplinair samengestelde onderzoeksteams (epidemiologie, geneeskunde, sociologie, psychologie, economie, politicologie). Een belangrijk aspect van gezondheidszorgonderzoek is internationale vergelijking, omdat steeds gezocht wordt naar good practices elders waarmee kennis wordt vergaard over hoe we de zorg in Nederland verder kunnen verbeteren. Tot slot wordt in het gezondheidszorgonderzoek het volksgezondheidsbeleid (Health Policy) gevolgd en bestudeerd met als doel het effect van actueel beleid op de prestaties van een zorgsysteem vast te stellen.

Prof. dr. Gert Westert geeft inhoudelijk leiding aan het gezondheidszorgonderzoek en als hoofd IQ aan de andere leerstoelhouders bij IQ healthcare.