Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Prof. dr. Gert Westert

AY1Y1058.jpg

Hoofd IQ healthcare

+ 31 (0) 24 3615305
Gert.Westert@radboudumc.nl
Icoon Facebook

Wetenschappelijke achtergrond

Prof. Gert Westert is hoofd van IQ healthcare en hoogleraar gezondheidszorgonderzoek/ kwaliteit van zorg. Naast zijn managementtaken doet Gert Westert onderzoek naar de relatie tussen kwaliteit en kosten van gezondheidszorg.

Een belangrijk thema in zijn werk is: wat levert gezondheidszorg op, voor patiënten, maar ook voor de samenleving. Een belangrijk vraagstuk dat de komende jaren veel aandacht zal vragen betreft de houdbaarheid van het Nederlandse zorgsysteem. De kosten stijgen (te) snel en de toename van de kwaliteit blijft achter. De doelmatigheid van het zorgsysteem moet dus omhoog.

Gert Westert houdt zich bezig met het vergelijken van gezondheidszorgsystemen in verschillende landen met als doel te onderzoeken wat wij van anderen kunnen leren, en wat buitenlanders uit ons systeem kunnen meenemen. Ons systeem heeft een aantal zeer sterke punten; goede toegankelijkheid, een adequate eerstelijnszorg en bovendien is het vertrouwen van burgers in de Nederlandse zorg groot. Op onderdelen is de kwaliteit van de zorg uitstekend in Nederland.

Een thema waar Gert Westert al lang onderzoek naar doet, is het bestaan van grote verschillen in zorggebruik tussen mensen en de mate waarin dit afhankelijk is van de zorgaanbieder die je bezoekt. Het maakt echt uit naar welke zorgverlener je toegaat. De kennis over dit soort verschillen en praktijkvariatie is echter beperkt, bij patiënten, bij zorgverleners en bij zorgverzekeraars.

In Radar Extra: 10 jaar marktwerking in de zorg: wie wordt er beter van? komt Gert Westert aan het woord over onder meer de stijgende zorgkosten en praktijkvariatie. 

Publicaties G. Westert  

Contact
Myriam Kassies, PA
E myriam.kassies@radboudumc.nl
T 024 36 19 620