Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Prof. dr. Maud Graff

M. Graff

Hoogleraar Ergotherapie

+31 (0) 24 30 98313
Maud.Graff@radboudumc.nl
Icoon Facebook

Maud Graff is bijzonder hoogleraar Ergotherapie bij de afdelingen Revalidatie en IQ healthcare van het Radboudumc en het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour in Nijmegen. Zij is tevens sinds 2015 Honorary Associate Professor aan de Universiteit van Nottingham. Ze ontwikkelt, implementeert en evalueert persoonsgerichte Ergotherapie en interdisciplinaire paramedische, revalidatie en psychosociale gezondheidszorginterventies voor mensen met cognitieve, lichamelijke en psychosociale problemen als gevolg van chronische ziekten, of beperkingen door andere aandoeningen of ouderdom. De focus ligt hierbij op verbetering van de deelname aan betekenisvolle dagelijkse activiteiten en maatschappelijke participatie, door verbetering van de eigen regie, zelfmanagement en lichamelijk, mentaal en sociaal functioneren met als doel meer kwaliteit van leven en gezondheid.

Maud Graff (Roermond, 1967) studeerde Ergotherapie aan de Hogeschool van Amsterdam en Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht, waar ze in 1993 haar MSc behaalde. Daarna werkte zij in zowel de klinische praktijk, onderwijs als aan onderzoeksprojecten. In 2008 promoveerde zij cum laude aan de Radboud Universiteit op onderzoek naar de effectiviteit en doelmatigheid van persoonsgerichte Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers aan huis.

Sinds 1994 werkt Graff in het Radboudumc, aanvankelijk als ergotherapeut, junior onderzoeker en docent, vervolgens als senior onderzoeker en universitair docent en sinds 2014 als Junior Principal Investigator. In 2015 is ze vanwege haar persoonsgerichte aanpak en methodologische ervaring met het evalueren van complexe interventies bij ouderen, benoemd als Honorary Associate Professor bij de Division of Rehabilitation and Elderly aan de University of Nottingham. Ze won zeven Science Awards, onder andere voor haar innovatieve onderzoek naar de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van de effectiviteit en doelmatigheid van een persoonsgericht extramuraal Ergotherapie-programma voor ouderen met dementie en hun mantelzorgers (EDOMAH programma). Dit programma is uitgebracht in boekvorm in het Nederlands, Frans en Italiaans maar is inmiddels ook vertaald in het Engels.  Zij geeft over dit programma en bovengenoemde onderzoeksmethodologie in diverse Europese landen master courses en is actief in diverse (inter)nationale Ergotherapie en interdisciplinaire onderzoeks-, onderwijs- en maatschappelijke netwerken. Voor haar onderzoeksprojecten ontving ze veel binnen- en buitenlandse subsidies. Graff publiceerde rond de honderd wetenschappelijke artikelen in wetenschappelijke (inter)nationale tijdschriften en diverse boeken en hoofdstukken in boeken. Zeven promovendi die ze als copromotor begeleidde zijn inmiddels gepromoveerd, daarnaast heeft ze nog veel promotie-, master- en bachelor- onderzoeksprojecten onder haar leiding lopen.

Ze is lid van Ergotherapie Nederland, de World Federation of Occupational Therapists (WFOT) en de Pan-European Group on Research and Policy in Psychosocial Interventions in Dementia (INTERDEM groep). Ze is o.a. ook lid van het bestuur van het Radboud Alzheimer Centrum (RAC) en lid van internationale onderzoeks(advies)groepen op het gebied van de Ergotherapie & Wetenschap en Ergotherapie & Ouderen (van Ergotherapie Nederland en van de Council of Occupational Therapists for the European Countries (COTEC) en het Netwerk Ergotherapie Onderzoek Nijmegen (NEON).

Maud Graff beoordeelt regelmatig artikelen voor verschillende internationale ergotherapie, medische, sociologische en psychologische tijdschriften op het gebied van ergotherapie, revalidatie en psychosociale zorg voor mensen met chronische ziekten en ouderen. Ze is een van de twee editors van het tijdschrift Ergotherapie & Wetenschap en auteur van het Specialisatie Profiel Ouderenergotherapeut.

Supervisions PhD & Postdoc projects

Publications M. Graff