Familieparticipatie op de IC

Nu dingen weer langzaamaan normaal worden, zien we gelukkig ook dat familieleden hun kritiek zieke naaste te kunnen steunen op de intensive care. Wist u dat familieleden in het Radboudumc mogen ondersteunen bij sommige zorgtaken? In dit kwalitatieve onderzoek onderzochten de onderzoekers de mogelijke rol van familieparticipatie tijdens het stimuleren van fysieke activiteiten van de patiënt. Ze waren vooral benieuwd wat de behoeften en ervaringen van naasten waren en of deze veranderden gedurende de opname. 

Familieleden gaven aan zich machteloos, nutteloos en angstig te voelen ten tijde van de IC-opname. Tegelijkertijd ervoeren zij dat deze gevoelens afnamen als ze een actieve bijdrage leverden tijdens het activeren van de IC-patiënt. Wel bleek uit de verhalen dat het noodzakelijk is dat de zorgverleners de familie hiertoe uitnodigen, duidelijke informeren en begeleiden. Patiënten die echt betrokken waren bij het aanbieden van fysieke activiteit vertelden dat ze zich nuttiger voelden en ook dat het voelde alsof ze deel uitmaakten van het behandelteam.​

Dit artikel is tot stand gekomen middels een geslaagde samenwerking tussen de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) (Lectoraat Acute Intensieve Zorg), IQ healthcare en de afdeling Revalidatie van het Radboudumc.

Lees hier het hele artikel: Family participation during physical activity in the intensive care unit: A longitudinal qualitative study. Karin M.Felten-Barentsz, Veerle A. van de Wetering-van Dongen, LilianVloet, Niek Koenders, Maria W.G. Nijhuis-van der Sanden, Thomas J. Hoogeboom.