Promotieonderzoek ethiek in de schijnwerpers

Promotieonderzoek ethiek in de schijnwerpers

Het tijdschrift Podium voor bioethiek heeft onlangs een speciaal themanummer uitgebracht met daarin een staalkaart van het huidige Nederlandse en Vlaamse promotieonderzoek in de bioethiek. Onder de titel ‘Hora est!’ worden onder meer de promotieonderzoeken van IQ healthcare-promovendi Pleuntje Verstegen en Niek Kok gepresenteerd.

 

Vorming in de zorg: de opleiding tot medisch specialist deugdethisch ontleed

Het onderzoek van promovenda Pleuntje Verstegen gaat over het ontwikkelen van een goede professionele houding en de gewenste eigenschappen om je vak goed uit te kunnen oefenen én jezelf te blijven. Ze onderzoekt ook hoe dat voor medisch specialisten in een complexe zorgomgeving met toenemende werkdruk is. Een deugdethische analyse van de landelijke opleiding tot medisch specialist is op dit moment in volle gang.

 

Morele onthechting bij IC-medewerkers tijdens de coronacrisis

Het onderzoek van promovendus Niek Kok richt zich op Intensive Care (IC)-medewerkers. Een IC-verpleegkundige neemt de eerste coronapatiënten op. Artsen weten nog niet goed hoe ze deze patiënten moeten behandelen. Als de IC-verpleegkundige de dag daarop weer aan het werk gaat, zijn er acht coronapatiënten bijgekomen. Zo gaat het enkele dagen door, totdat de IC vol ligt met patiënten, allemaal in buikligging. Artsen zijn bang dat ze voor sommige patiënten helemaal geen zorg meer kunnen leveren: het doemscenario patiënten te moeten triëren hangt als een donkere wolk boven de IC. Wat doet deze situatie met het IC-personeel?

Deze artikelen kun je lezen via: https://nvbioethiek.wordpress.com/podium-voor-bioethiek/