Verbeterde rapportage van de pathologiediagnostiek leidt tot betere behandelkeuzes voor patiënten

Onlangs is de tweede publicatie van de KWF implementatiestudie gericht op het verbeteren van de implementatie van gestandaardiseerde gestructureerde verslaglegging online verschenen in Archives of Pathology & Laboratory Medicine. Auteurs zijn Julie Swillens, Rosella Hermens (beiden IQ healthcare), Rinus Voorham en Iris Nagtegaal.

Deze manier van verslaglegging verbetert de rapportage van pathologiediagnostiek, waardoor betere behandelkeuzes voor patiënten gemaakt kunnen worden. Daarnaast is het een essentiële stap om datahergebruik in de zorg mogelijk te maken. In deze studie bespreken de auteurs de ontwikkeling van een op maat gemaakte implementatiestrategie, gebaseerd op knelpunten en bevorderende factoren geïnventariseerd onder diverse stakeholders in eerdere studies. De implementatiestrategie bestaat uit verschillende tools, die als doel hebben om de implementatie van gestandaardiseerde gestructureerde verslaglegging in de pathologiepraktijk te verbeteren. Daarnaast hebben de auteurs deze implementatiestrategie ook getest op kleine schaal op zowel effectiviteit als haalbaarheid. Deze studie liet veelbelovende resultaten zien, maar leverde ook nuttige verbeteringen op voor de volgende stap: de landelijke implementatie.

Lees hier het artikel ‘Evidence-Based Selection, Development, and Testing of a Tailored Strategy to Improve Standardized Structured Reporting in Pathology: A Multicenter Study’ van JEM Swillens, QJM Voorham, ID Nagtegaal en RPMG Hermens.