Beeldvormend onderzoek bij lage rugklachten kan geassocieerd zijn met een toename in kosten, zorgconsumptie en werkverzuim.

Beeldvormend onderzoek (Röntgen, CT en MRI) levert geen gezondheidseffecten op voor patiënten met lage rugklachten en wordt in de richtlijnen voor de klinische praktijk niet aanbevolen. Of beeldvormend onderzoek leidt tot hogere kosten, gebruik van gezondheidszorg of werkverzuim was onduidelijk. Daarom is in deze systematische review (verschenen in European Spine Journal) onderzocht of beeldvormend onderzoek bij patiënten met lage rugklachten leidt tot een toename van deze uitkomsten.

Matige kwaliteit evidentie (1 RCT; n = 421) ondersteunt dat directe kosten toenemen voor patiënten die röntgenfoto’s hebben ondergaan. Lage kwaliteit evidentie (3 OS's, n = 9535) ondersteunt dat vroege MRI kan leiden tot een stijging van de kosten. Er is bewijs van matige evidentie (1 RCT, 2 OS’s, n = 3897) dat het uitvoeren van MRI of beeldvorming (MRI of CT) geassocieerd is met een toename in zorgconsumptie (bijv. toekomstige injecties, chirurgie, medicatie, etc.). Er is bewijs van lage evidentie (5 OS's; n = 15.493) dat het uitvoeren van röntgenfoto's of MRI geassocieerd is met een toename in zorgconsumptie. Matige kwaliteit evidentie (2 RCT's; n = 667) toonde geen significante verschillen tussen röntgen- of MRI-groepen in vergelijking met groepen die geen beeldvorming hadden gehad voor de uitkomst werkverzuim. Echter, lage kwaliteit evidentie (2 Oss; n = 7765) toonde een significant hoger gemiddeld werkverzuim bij de MRI-groepen in vergelijking met de groepen die geen beeldvormend onderzoek hadden gehad.

De conclusie van het onderzoek is dan ook dat beeldvormend onderzoek bij lage rugklachten geassocieerd kan zijn met een toename in kosten, zorgconsumptie en werkverzuim.

Lees hier het hele artikel van auteurs G.P.G Lemmers, W. van Lankveld, G.P. Westert, P.J. van der Wees en J.B. Staal.