De "Tell-us card" van Maud Heinen in het Radboudumc

Tell-us card Maud Heijnen

Iedereen is overtuigd van het belang van patiëntparticipatie, maar hoe doen we dat in de dagelijkse praktijk? Het is moeilijk om bestaande omgangspatronen tussen professionals en patiënten te veranderen.
 
Maud Heinen, wetenschappelijk onderzoeker verplegingswetenschap van onze afdeling kwam met het idee van een zogenaamde 'Tell-us card' om de patiëntparticipatie in het ziekenhuis te vergroten.
 
Verpleegkundigen vragen patiënten om op een kaartje aan te geven wat zij belangrijk vinden tijdens opname of voor zij met ontslag gaan. Verpleegkundigen gebruiken de kaart om dit bespreekbaar te maken met de patiënt en proberen deze persoonlijke belangen te integreren in de zorg op de afdeling of ter voorbereiding van het ontslag naar huis.

Doel van deze werkwijze is de persoonsgerichte zorg te bevorderen. Het effect hiervan wordt vervolgens gemeten. Lees alles over dit succesverhaal op Jij maakt het verschil, de site op intranet waar we ideeën en succesverhalen delen van verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en paramedici.

Klik hier om meer over de Tell-us card te lezen.